Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Grootste drugsproces van Brabant ligt stil, verdachten en advocaten kappen ermee

Heisa in de rechtbank van Den Bosch: het proces tegen Martien R. ligt compleet op zijn dak. Ruim de helft van de verdachten en hun advocaten weigert verder op te komen dagen voor het proces. 

Grootste drugsproces van Brabant ligt stil, verdachten en advocaten kappen ermee

Het begon vanochtend met een woedeuitbarsting van de hoofdverdachte, die meent dat de rechtbank bevooroordeeld is. “U heeft de verkeerde toga aan, u zit op de verkeerde stoel en ook uw collega’s bakken er niks van”, verweet Martien R. de voorzitter. Daarna liet hij nog even horen dat hij niet meer meedoet met ‘dit circus’, waarna hij en zijn advocaat de rechtbank de kont toekeerden en de zaal verlieten. Ruim de helft van de vijftien verdachten en hun advocaten volgde het voorbeeld van R.

Geen eerlijk proces

Volgens Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van Martien R., was er van begin af aan geen sprake van een eerlijk proces. Volgens hem maakte justitie gebruik van vergaande opsoringsmethoden, zoals afluisteren en filmen, zonder dat Martien R. echt verdacht was. Bovendien zou justitie het doorlaatverbod geschonden hebben. Normaal gesproken moet er snel ingegrepen worden als strafbaar handelen van de verdachte aangetoond kan worden. Volgens Kuijpers is dat absoluut niet gebeurd. Hij verzocht de rechtbank daarom om het Openbaar Ministerie ontvankelijk te verklaren.

De rechtbank wees het verzoek echter af en dat was voor R. en zijn advocaat de druppel die de emmer deed overlopen. Kuijpers ziet het ook niet zitten om de rechtbank te wreken, want dat heeft volgens hem toch geen zin. Ook Martien R. heeft er naar eigen zeggen wel genoeg van: “Ik heb al vijftien maanden het gevoel dat de officieren de eis al op papier hebben staan en dat de rechtbank het vonnis al in het hoofd heeft. Ik zou zeggen; geef er maar een klap op.”

Voorlopig heeft de rechtbank een streep door de zaak gezet, maar dinsdag willen ze het weer voortzetten. Het is nog maar de vraag of Martien R. dan komt opdagen. De kans dat hij vrijwillig langskomt lijkt zo goed als nul, maar als het nodig is, kan de rechtbank hem dwingen om aanwezig te zijn.

Misdaad
  • telegraaf.nl
  • Videostill