Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

RIVM vervangt vaccinatiedirecteur Jaap van Delden

Temidden van het niet altijd even geslaagde vaccinatieprogramma gaat ons Rijksinstituut voor Volksgezondheid de programmadirecteur coronavaccinaties Jaap van Delden de deur uit sturen. Dat zou niets te maken hebben met het beruchte interview dat hij eind april in het AD gaf.

RIVM vervangt vaccinatiedirecteur Jaap van Delden

Nog niet zo lang geleden - op 24 april om precies te zijn - verscheen er een interview met Jaap van Delden, de man verantwoordelijk voor het vaccinatieprogramma, in het AD. Daarin sprak hij onder andere over AstraZeneca en meldde de hij dat hij het best zou ‘begrijpen’ als 65-plussers een paar weken zouden wachten omdat ze liever een prik met Pfizer zouden krijgen.

Het was een uitspraak die voor woedende reacties zorgde, voornamelijk van huisartsen. Zij klaagden dat ze mensen uit de leeftijdscategorie 65+ überhaupt niet makkelijk kunnen overtuigen van de veiligheid en het nut van een vaccin. Door de uitspraak van Van Delden zouden ze daar nu extra moeite mee hebben. Het RIVM kreeg dan ook veel kritiek na het interview.

Ontslag

Nu, een paar weken later, is bekend dat de vaccinatiedirecteur vervangen gaat worden. Zijn oude baantje, als adjunct-directeur bij het centrum infectieziekten van het RIVM, gaat ook naar een ander. Van Delden zelf moet buiten het instituut op zoek naar een nieuw baantje.

Het interview zou volgens een woordvoerster echter niets met het vervangen van Van Delden te maken hebben. “Maar al in november is afgesproken dat Van Delden dit voor ongeveer een half jaar zou doen. De huidige programmadirectie was tijdelijk aangesteld om het vaccinatieprogramma op te starten”, vertelde zij. “Begin april, al voor het interview, liet Van Delden nogmaals weten toe te zijn aan het einde van de functie. Toen was duidelijk hoeveel dit van je vraagt. Je maakt lange werkweken en hebt geen weekend. Nu de vaccinatiecampagne op stoom is, zetten de nieuwe programmadirecteur en -directie de aansturing voort.”

Marcel van Raaij, die voorheen bij het ministerie van Volksgezondheid werkte, gaat de taak van Van Delden op 15 juni overnemen.

Nieuws
  • telegraaf.nl, ad.nl, NOS
  • Bruno Press