doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Week van toen: 'Onze Koen in Japan'

Iedere week plunderen we de zolder op zoek naar een oude editie van Panorama. Deze keer vonden we er eentje uit 1984, met daarin: 'de gemeenste sport ter wereld'
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Week van toen: 'Onze Koen in Japan'

Hij had het er weleens over op de redactie. Dat hij nog een keer in het blad had gestaan met een grote foto. Koen Scharrenberg was jarenlang misdaadverslaggever voor Panorama, maar was in een vorig leven professioneel beoefenaar van het kyo-kushin-karate. Dat is de zwaarste vorm van karate die er is, tijdens wedstrijden is het de bedoeling elkaar voluit met voeten, vuisten en knieën te raken. En Koen was daar dus een Meester in.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Op de redactie hebben we alle jaargangen van Panorama netjes in een archief staan. Dus we stonden al snel met het verhaal uit 1984 in onze handen. En als je dan die openingsplaat bekijkt, hoe Koen daar ligt, totaal maar dan ook totáál kapot na zijn slopende partij met een Amerikaanse reus van meer dan 2 meter, omringd door zijn verzorgers en zijn medevechters, dan voel je eigenlijk meteen een diep respect voor die man. En een stukje veiliger in zijn nabijheid.

Die foto is trouwens gemaakt door Theo van Houts, de man die ooit als bijnaam Mister Panorama meekreeg. Dat was niet zonder reden: Van Houts was een van de beste fotografen die Nederland ooit gekend heeft. Panorama blonk – en blinkt trouwens nog steeds – uit als het blad dat foto’s echt de ruimte gaf en geeft. Dat had een aanzuigende werking op zeer veel topfotografen die graag met hun werk in dit blad wilden staan.

Als je ook kijkt naar die openingsspread van Van Houts: het lijkt wel alsof we getuige zijn van een bijbels tafereel.

Zo sterk, zoveel kracht, zoveel emotie.

De reportage uit 1984 gaat dus over het WK kyokushin-karate waaraan maar liefst 187 deelnemers uit allerlei landen meededen. Onder die deelnemers zaten vijf Nederlanders. Hun namen noemen we met trots: Gerard Gordeau, Michel Wedel, Eric Constancia, Mansour Ibrahim en Koen dus.

De legendarische Panorama-verslaggever Ap van der Meulen schreef over hem: “Routinier en captain van de ploeg. Was er vier jaar geleden, net als Wedel, ook al bij in Tokio. Is verhoudingsgewijs klein – 1,78 meter – weegt toch nog 100 kilo. Stapelgek op hamburgers, studeert rechten (27 jaar, eerstejaars) en schopt fluitend blootvoets twee honkbalknuppels door. Opgetrokken uit graniet. Massieve nekpartij, oersolide romp en benen als Griekse zuilen. Gevreesd om zijn destructieve lowkick – trap op benen. Aangenaam bekakt.” Ja, die Ap wist wel hoe je iemand neer moest zetten. Over dat doormidden schoppen van honkbalknuppels: Koen heeft in de tijd dat hij bij Panorama werkte nog eens meegedaan aan een soort Wedden Dat-programma op tv. Ik geloof dat de uitdaging was dat Koen binnen één minuut meer dan twintig honkbalknuppels met zijn benen doormidden zou trappen. Het werden er uiteindelijk 22... Koen kon je erbij hebben. Dat vonden meer mensen. Zijn vechtsportachtergrond leverde hem klussen op binnen de redactie van Peter R. de Vries die met zijn programma van 1995 tot 2012 op televisie te zien was. Als er een confrontatie moest plaatsvinden met een boef was Koen degene die als back-up fungeerde. Mocht het uit de hand dreigen te lopen dan wist Koen snel de natuurwetten te herstellen.

‘Opgetrokken uit graniet. Massieve nekpartij, oersolide romp en benen als Griekse zuilen’

Overigens moeten we één ding rechtzetten na 37 jaar. In de bovenkop staat:

“Nederlanders afgeslacht op WK kyo-kushin-karate in Japan.” Goed, Scharrenberg won de partij niet, maar zijn tegenstander, de Amerikaanse reus van 2 meter, kon na die partij óók niet meer verder in het toernooi. Dat ‘afgeslacht’ geldt dus zeker níet voor de prestatie van onze Koen. Waarvan akte.

Laatste nieuws