doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Henk ‘Oortje’ Wolters stal kilo coke van moordverdachte voor liquidatie

Op 31 december 2019 werd de 52-jarige Henk ‘Oortje’ Wolters geliquideerd bij zijn huis in de Zwolse wijk Kamperpoort. Na vijftien maanden heeft de politie eindelijk een verdachte in het vizier: de 44-jarige Michel ‘De Gier’ B. Zijn motief? Wraak, vanwege een brutale beroving.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Henk ‘Oortje’ Wolters stal kilo coke van moordverdachte voor liquidatie

Volgens verschillende bronnen zouden ‘Oortje’ en ‘De Gier’ volop zaken gedaan hebben in zowel wapens als drugs. Dat meldde de Stentor. Volgens hen werd er in de Zwolse onderwereld al langere tijd naar B. gewezen als dader voor de moord op Wolters. Vanaf 2020 zou hij op de radar staan als betrokkene - vanaf afgelopen woensdag als moordverdachte.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Vreemd bericht

Wolters werd op oudejaarsavond 2019 om het leven gebracht. Voor zijn woning doorzeefde iemand hem met kogels, waarna de 52-jarige op straat om het leven kwam.

Enkele uren later verschijnt er een bijzonder bericht op de Facebookpagina van B.: ‘Ik ben vandaag zo vrolijk’, schrijft hij, verwijzend naar de intromuziek van Alfred Jodocus Kwak. Waarom? Was hij enthousiast voor het begin van een nieuw jaar? Volgens de bronnen in de onderwereld is de reden voor zijn vrolijkheid klaar als een klontje: ‘Oortje’ heeft zijn laatste adem uitgeblazen.

Wraak zou het motief voor de moord zijn, meldt de Stentor. Wolters zou samen met een aantal andere criminelen een kilo coke en twee wapens hebben gejat van zijn oude maat. Het werd niet op prijs gesteld door ‘De Gier’, die zijn oude partner uit de weg wilde laten ruimen. De Stentor meldt dat B. zelf niet aanwezig zou zijn op de plaats delict en waarschijnlijk ‘een mannetje’ heeft ingeschakeld die ervoor moest zorgen dat Wolters aan zijn einde kwam. Hans den Otter, de advocaat van B., stelt dan ook dat zijn cliënt niet gelinkt kan worden aan de locatie op het moment dat de moord plaatsvond.

Jong geleerd

B. is vanaf jonge leeftijd begonnen met het opbouwen van zijn strafblad. Al op 11-jarige leeftijd werd hij gelinkt met de moord op de 13-jarige Hakim el Harchi. B. wordt uiteindelijk niet vervolgd, maar komt wel in een inrichting voor jongeren met ernstige gedragsproblemen terecht. Zijn beste vriend, de 18-jarige Marco Ros, werd ook gelinkt aan de moord, maar hij werd vrijgesproken.

Diezelfde Ros wordt zeven jaar later doodgeschoten door de dan 18-jarige B., die op dat moment wapens van Ros aan het schoonmaken was. ‘Een ongelukje’ claimde B., die jaren later op Facebook nog steeds berichten bleef plaatsen ter herinnering aan Ros. De rechtbank veroordeelde hem uiteindelijk tot drie jaar celstraf.

B. werd in de daaropvolgende jagen onder andere beschuldigd voor wapenhandel, wapenbezit en drugsbezit. Ook sloot hij zich aan bij het chapter Kampen van de Hells Angels.

Gemeld

Op 16 maart van dit jaar viel de politie binnen bij de woning van B. zijn vriendin. Zelf was 'De Gier' niet aanwezig, maar later die middag meldde hij zich alsnog op het politiebureau. Hij ontkent de moord op Wolters, maar moet volgens de Stentor nog minstens een week achter slot en grendel zitten.

Laatste nieuws