doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Nederlandse ‘drugssmokkelaar’ moest met blote handen ontlasting doorzoeken

Een onschuldige Nederlandse vrouw werd in 2015 gearresteerd op Malta omdat de politie vermoedde dat ze een drugskoerier zou zijn. De agenten dwongen haar om met blote handen in haar eigen ontlasting te graven op zoek naar de verboden middelen. Na een lang juridisch proces heeft de vrouw een morele schadevergoeding van 1000 euro gekregen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Nederlandse ‘drugssmokkelaar’ moest met blote handen ontlasting doorzoeken

Het ongeval vond plaats kort nadat de vrouw op het eiland was geland om op bezoek te gaan bij haar Maltese vriend. Na ontvangst op het vliegveld werd het stel in de gaten gehouden door de politie. In plaats van richting de woning van haar vriend te reizen, bezocht het stel eerst een afgelegen loods, wat argwaan opwekte bij de politie. Het stel werd aangehouden en er vond een huiszoeking plaats, waarna ze onderzocht werden door de autoriteiten. Daarbij werden op verzoek van de vrouw eerst röntgenfoto’s gemaakt, waarop een arts ‘verdachte schaduwen’ ontdekte. Een tweede dokter stelde dat er in principe niets verdachts te zien was, maar de vrouw moest toch een inwendige visitatie ondergaan.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Toen er op dat moment nog steeds geen drugs werden aangetroffen, besloot de politie een stap verder te gaan en de vrouw te dwingen om zich uit te kleden en koffie met laxeermiddel te drinken. Daarna kreeg ze enkel een plastic schort voorgebonden om vervolgens met haar blote handen in de ontlasting naar de vermeende drugs op zoek te gaan. Ook dat bleef zonder resultaat. In totaal duurde het 16 uur voordat de vrouw werd vrijgelaten.

‘Onmenselijk en vernederend’

De vrouw is naar eigen zeggen ‘onmenselijk en vernederend’ behandeld en besloot daarom aangifte te doen. Volgens haar ging het om een willekeurige arrestatie, wat volgens de Universele VN-Verklaring van de Rechten van de Mens niet toegestaan is. De klacht werd afgewezen door de rechtbank, maar na een hoger beroep kreeg ze haar gelijk. Voor het schenden van haar rechten kreeg ze een morele schadevergoeding van 1000 euro.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws