Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nieuwe voorzitter Barça viert feest met eerbetoon aan Johan Cruijff

De soapserie van FC Barcelona lijkt eindelijk een positiever hoofdstuk in te slaan met de komst van de nieuwe voorzitter Joan Laporta. Ook voor ons is het goed nieuws, want hoewel de nieuwe preses gewoon Spaans bloed in zijn aderen heeft, klopt zijn hart voor Holland.

Nieuwe voorzitter Barça viert feest met eerbetoon aan Johan Cruijff

Bovenstaande foto zegt eigenlijk al meer dan duizend woorden. Het feestje van Barça-voorzitter Joan Laporta wordt gevierd met twee vingers in de lucht en een Cruijffkapje voor de mond. Speciaal voor ons in de oranje verf gestoken, in plaats van het rood-blauw dat ’s lands grootste voetballer bij de Catalaanse club droeg.

Laporta ging zijn twee concurrenten met gemak voorbij in de verkiezingen van het afgelopen weekend, waarbij ruim 110.000 stemgerechtigde socio’s van zich lieten horen: de grootste opkomst tot nu toe. In totaal pakte de nieuwe voorzitter 54.2% van de stemmen, waarmee hij de rest mijlenver achter zich liet.

Reünie

Het is niet de eerste keer dat Laporta zich op de stoel van de voorzitter laat zakken. Tussen 2003 en 2010 hield hij de hoogste positie bij de club ook al. Destijds begon dat met een zoektocht naar een nieuwe trainer, waarbij één naam algauw boven de rest uitstak: Ronald Koeman. Laporta wilde hem maar wat graag aan de rand van het veld hebben, maar de transfersom die Ajax eiste voor hun trainer was te hoog voor een Barcelona in crisis.

Onder Laporta begon Barça de prijzen weer binnen te slepen.

Crisis was tot voor kort opnieuw hoofdthema bij de club die met 8-2 afgesausd werd door Bayern München. Koeman werd daarna meteen aan het roer gezet, maar onder hem zonk het schip naar de dertiende plaats op de ranglijst. Ondertussen probeerde Messi aan zijn team te ontsnappen, terwijl het bestuur liet vallen dat ze vuistdiep in de schulden zaten; Het stond er kort gezegd niet goed voor.

Een deel van die problemen bestaat nog, maar voetballend heeft Koeman het in ieder geval op de rails gekregen. Onder hem zet het team koers naar de finale van de Copa del Rey tegen Athletic de Bilbao, terwijl het in de competitie de tweede plek heeft veroverd. Nu is het aan Laporta, onder wie het team uit Catalonië groot succes genoot, om de financiën weer op de rails te krijgen, Messi aan de lijn te houden en zo weer voor succes te gaan zorgen.

Sport
  • ProShots