doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Column Vico Olling: 'Nog een scenario'

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: Hoe zit het met de moord op Stanley Hillis?

Een paar weken geleden was het tien jaar geleden dan Stanley Hillis dood werd geschoten. Zijn liquidatie op 21 februari 2011 is nog altijd het onderwerp van vele speculaties. Hillis werd vermoord onder het oog van de politie, met een helikopter in de lucht en luistervinkrechercheurs in een karretje naast de plek waar Hillis zijn auto parkeerde. Ondanks deze veelheid aan politie kon de dader toch nog wegkomen. Dit geknoei werd natuurlijk uitgebreid besproken in het tv-programma Crime Desk van Telegraaf misdaadjournalisten John van den Heuvel en Mick van Wely.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ik mocht ook wat vertellen over Hillis in die uitzending. Dat heeft te maken met het boek De Kouwe Ouwe, over de opkomst en ondergang van Stanley Hillis, dat ik in 2017 samen met een collega heb uitgebracht. John van den Heuvel sloot het onderwerp af met een scenario dat mogelijk tot de dood van Hillis had geleid. Het kwam erop neer dat Hillis en een paar Hells Angels de verkeerde hadden afgeperst. De Angels hadden dat geld keurig teruggegeven, maar Hillis weigerde dat. Daardoor was een andere crimineel boos geworden en die had korte metten met de Ouwe gemaakt.

Een paar dagen na die uitzending kwam ik in gesprek met een bron uit de onderwereld. Hij had het item in Crime Desk ook gezien en zei dat ie het leuk vond. We raakten aan de praat over die Ouwe. Die bron vertelde dat hij ook eens iets had gehoord over Hillis.

“Een vriend van mij deed wat in de blokken (cocaïne, VO). Hij werkte samen met nog iemand, laten we die Stefan noemen. Die vriend en Stefan deden goede zaken: binnen no time verdienden ze miljoenen. Stefan liet zijn deel van die winst bij die vriend liggen en sprak met hem af dat ie elke week drie ruggen kwam halen. Dat ging een hele tijd goed, maar toen kwam de klad erin. Toen zei Stefan: Zeg, hoe zit dat nou? Je hebt toch mijn geld apart gelegd? Vervolgens moest die vriend toegeven dat hij het geld ergens in had geïnvesteerd en dat was op niets uitgelopen. Het geld was weg en hij vroeg of Stefan even geduld kon opbrengen. Die vriend zou zorgen dat het goed zou komen. Maar Stefan pikte dat niet en zei: Ik kom volgende week en dan wil ik alles in één keer. Dat was nog zo’n vier ton. Dat kon die vriend onmogelijk ophoesten en dus ontstond er een conflict. Stefan heeft geloof ik wel vijf of zes man op die vriend afgestuurd als incasso, maar steeds kwamen ze met niks terug. Toen wendde Stefan zich tot Hillis. Ineens stond Hillis dus op de stoep bij die vriend. Er zit ook een deel van mijn geld bij die vier ton, dus ga je betalen? vroeg Hillis. Die vriend zei dat ie wel wilde betalen, maar hij vroeg om geduld. Dus je betaalt me niet? Oké, dan merk je het wel, zei Hillis tegen die vriend en toen draaide hij zich om en liep ie weg. Een week later werd Hillis doodgeschoten.”

Mijn gesprekspartner keek me veelbetekenend aan. En zo was er dus weer een scenario bijgekomen...

Stefan liet zijn deel van de cokewinst bij die vriend liggen. Ze spraken af dat ie elke week drie ruggen kwam halen

Laatste nieuws