doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

EU bespreekt vaccinatiepaspoort

Gisteren ging de Europese unie in gesprek over de optie om vaccinatiepaspoorten in elkaar te zetten. De bedoeling was dat ze alleen gebruikt zouden worden om van land tot land te reizen, maar sommige staten willen hem ook in eigen land gebruiken om mensen toegang te geven tot allerlei evenementen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
EU bespreekt vaccinatiepaspoort

Veel Europese landen hebben liever dat de mensen die binnenkomen eerst een prik hebben gehad. De wens komt vooral vanuit landen die afhankelijk zijn van handel met de Europese buren. Als bewijs daarvoor willen ze een zogenaamd vaccinatiepaspoort gaan gebruiken. Zweden en Denemarken staan al vooraan in de rij om het paspoort in te voeren. Nederland en Duitsland zouden ‘terughoudend’ zijn.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Technologie

Een belangrijke reden voor het enthousiasme van bijvoorbeeld de Denen is hun dikke voorsprong op technologisch gebied. Terwijl hier de GGD vrolijk gegevens loopt te lekken, verwachten ze in Denemarken binnen drie maanden een app te hebben die gekoppeld is aan zowel testuitslagen als vaccinatieregistratie.

De Scandinaviërs worden wel meteen heel enthousiast van hun technologische hoogstandje, want ze willen het paspoort meteen overal in gaan zetten. Voetbalwedstrijdje kijken in het stadion? Paspoort laten zien. Tentoonstelling bekijken? Haal die app maar tevoorschijn.

Ethisch

In Nederland en Duitsland is er nog weinig behoefte om het zo ver te laten komen. De Duitse Raad voor de ethiek ziet het niet zitten om ingeënte mensen speciale voorrechten te geven. Onze eigen Gezondheidsraad heeft er stiekem wel zin in, maar wil het gebruik van het paspoort beperken: "Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels.”

Maar goed, hoewel we hier geen zin hebben in Scandinavische taferelen, is het uiteindelijk afhankelijk van het Europese besluit. Als het paspoort er komt, is het mogelijk dat Nederland gewoon meedoet.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws