Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Column Vico Olling: 'Moedeloze berichten'

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: misdaadnieuws waar je moedeloos van wordt.

Column Vico Olling: 'Moedeloze berichten'

Heeft u dat soms ook? Dat u iets leest op een site of in de krant en dat u ineens heel erg moe wordt? Dat u denkt: waarom? Waar gaat dit heen? Wat is het nut? Ik heb dat met sommig misdaadnieuws. Dan word ik overvallen door een moeheid die geen grenzen kent.

Afgelopen week had ik dat bijvoorbeeld met het nieuws in Het Parool over een groep rappers die elkaar dissen via rapteksten. Dissen is dat je elkaar een beetje in de zeik neemt, zeg maar. Tot zover niks nieuws onder de zon, dat doen rappers al jaren, maar er zijn ook kostbare kettingen mee gemoeid die over en weer gestolen zijn. Voeg daaraan toe dat iemand zegt: ‘only a real man can keep his chain’ en het feit dat het hier gaat om licht ontvlambare types uit Amsterdam-Zuid-oost, waaronder de bekende namen Bigidagoe en Joey AK, en je hebt het recept voor een zeer explosieve cocktail. Bigidagoe’s echte naam is Danzel S. Hij is de 23-jarige man die vorig jaar nog werd neergeschoten. Joey AK’s echte naam is Joël H. Hij is ook 23 jaar en heeft onlangs een gevangenisstraf gekregen van iets meer dan drie jaar voor het ontvoeren en martelen van een vrouw. Joël H. en Danzel S. zijn de grote mannen achter Zone6 uit Holendrecht. Hun tegenstander is Chivv, oftewel Chyvon P., een 26-jarige rapper uit Kraaiennest.

De Amsterdamse politie heeft afgelopen week geprobeerd om het conflict met de gestolen kettingen te sussen door iedereen in dit conflict op te pakken. Ik zou zeggen: zet ze in een kale ruimte, serveer ze warme choco en laat ze eens goed met elkaar praten. Geen geweld, maar echt een gesprek. Hetzelfde wens ik ook de twee jongetjes toe die in Cuijk afgelopen weekend een Lidl-supermarkt zouden willen overvallen met een mes. De jongetjes waren 13 en 16 jaar. Ik herhaal nog even: de jongetjes waren 13 en 16 jaar.

Eén had een bivakmuts op, kwam binnen, zwaaide met een mes en eiste geld. Een klant wilde ingrijpen en raakte daarbij gewond aan zijn hand. Zonder buit gingen ze weg.

Van dit soort berichten word ik dus heel moedeloos. En natuurlijk komt het allemaal wel ergens vandaan. Verderop in het bericht over de overval lees je bijvoorbeeld dat die 13-jarige jongen geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Dat is natuurlijk niet normaal. Maar ik zou die jongens een gesprek willen toewensen met hun leeftijdsgenoot die daar waarschijnlijk in die supermarkt werkt. En met die klant die in zijn hand is gestoken.

Je zou het misschien niet zeggen, maar die rappers zijn dus weer tien jaar ouder dan die jongetjes. Het tragische van dat getrut om die kettingen is dat die rappers nog talent hebben ook, ze kunnen echt zeer opzwepend tekeer gaan. Hou het nou in godsnaam gewoon bij muziek maken. Er is genoeg voor iedereen.

Misdaad
  • Videostill