Nederlandse inseminatie-arts die zijn eigen zaad inzette krijgt documentaire

Hij was een topper in zijn vak, maar nam het nooit zo nauw met de regels. Jan Karbaat, een boerenjongen uit Rijswijk, bouwde een gigantisch inseminatie-imperium in Nederland, waar hij bij tientallen onwetende vrouwen zijn eigen kinderen verwerkte. Op 1 maart verschijnt de documentaire Het Zaad van Karbaat over het wonderbaarlijke leven van deze tegendraadse dokter.
@media (max-width: 679px){#fig-614acfa0e4a68 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614acfa0e4a68 img{#fig-614acfa0e4a68 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-614acfa0e4a68 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614acfa0e4a68 img{#fig-614acfa0e4a68 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-614acfa0e4a68 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614acfa0e4a68 img{#fig-614acfa0e4a68 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-614acfa0e4a68 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614acfa0e4a68 img{#fig-614acfa0e4a68 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Nederlandse inseminatie-arts die zijn eigen zaad inzette krijgt documentaire

De inmiddels overleden Karbaat ontdekte zijn passie toen hij samen met zijn vrouw naar Suriname ging, waar hij directeur werd van de Militair Geneeskundige Dienst. Op een dag kwam hij twee vrouwen tegen, die hem om een gunst vroegen. “Ze waren getrouwd met een donkere man, maar konden geen kinderen van hen krijgen. Ze vroegen of mijn chauffeur, een knappe Creool met blauwe ogen, sperma wilde doneren. Dat wilde ik niet, maar ik heb wel een verpleger uit het ziekenhuis gevraagd”, vertelde Karbaat tegen journalisten van AD.

Daarna begon de bouw van zijn inseminatie-imperium. Hij runde een eigen kliniek en opende later Medisch Centrum Blijdorp, waar hij op het gebied van fertiliteitswerk enorme sprongen maakte. Andere klinieken konden de workaholic simpelweg niet bijhouden en hij werd met grote ogen bekeken door de concurrentie. “Karbaat werd als arts gerespecteerd, maar hij was geen gynaecoloog. Dat zorgde voor controverses. Karbaat was zijn tijd ver vooruit. Hij was de enige in het land die andere klinieken de mogelijkheid bood om zelf vrouwen te insemineren”, vertelde Henk Ruis, die destijds zijn eigen kliniek had.

Vader Abraham

Karbaat had naast zijn opvallende werk ook een bijzonder privéleven. “Ik ben net als Abraham’’, zei hij ooit. “Ik heb ook zeven zonen.’’ Daar was geen woord van overdreven, want uit twee huwelijken kreeg hij al vier zoons en buiten zijn huwelijk werd hij nog eens vader van twee jongens. Toch is dat maar een klein deel van zijn stamboom, want Karbaat verwekte bij tientallen onwetende vrouwen in zijn kliniek zijn eigen kinderen.

In 2011 kwam het voor het eerst aan het licht, toen Karbaat aan een donorkind toevertrouwde dat hij weleens sjoemelde met zijn eigen zwemmers. Aan DNA-onderzoek weigerde hij mee te werken, maar één van zijn biologische kinderen deed dat wel. Al gauw bleek dat er tientallen kinderen verwekt werden door de bijzondere dokter. De teller, die inmiddels boven de zeventig staat, neemt nog jaarlijks toe.

Mensen die ooit in zijn kliniek verwekt zijn kunnen zich tegenwoordig laten testen om te kijken of ook zij bij de Karbaatkinderen horen.

Het hele verhaal van de opmerkelijke arts is vanaf 1 maart te zien in de driedelige documentaireserie Het Zaad van Karbaat.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws