Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Stonehenge is gestolen

De bekendste stapel stenen van Europa heeft waarschijnlijk niet altijd in Engeland gestaan. Die grijpgrage Engelsen blijken de loodzware constructie uit Wales over te hebben gebracht.

Stonehenge is gestolen

Er gaat al zo’n 900 jaar een mythe rond dat Stonehenge helemaal niet in Engeland is opgebouwd, maar oorspronkelijk in Wales is gepoot. Daarna zou een groep kerels in opdracht van de tovenaar Merlijn naar de stenen cirkel gestuurd zijn om hem over te brengen naar Engeland. Uit onderzoek blijkt nu dat het geen mythe is, maar waarheid. Nouja, op het gedeelte over de tovenaar na dan.

Dit meldde Mike Parker Pearson, professor Britse geschiedenis met meer dan 20 jaar Stonehenge-ervaring (vraag ons ook niet wat dit betekent) aan The Guardian. Volgens hem is het kolossale bouwwerk ruim 5.000 jaar geleden overgesleept vanuit een gebied dat toen nog bij Ierland hoorde, maar tegenwoordig deel uitmaakt van Wales.

Onbetrouwbaar

Volgens Parker Pearson bestond het gerucht dat Stonehenge ooit verhuisd was al langere tijd. Het komt uit de annalen van een geschiedschrijver genaamd Geoffrey van Monmouth. Het verhaal over de verovering van Stonehenge, dat bekend stond als de ‘Dans der Reuzen’ werd alleen niet geloofd omdat Geoffrey geen hele goede reputatie had. Hij schreef namelijk nogal wat zelfverzonnen onzin in zijn geschiedenisboeken.

Nu blijkt toch dat Geoffrey niet zo’n leugenaar was als in eerste instantie werd gedacht. Onderzoekers die in Wales bij een andere stenen cirkel, Waun Mawn, aan de slag gingen, vonden daar namelijk een paar gaten waar tot zo’n 3000 voor Christus nog kolossale keien hadden gestaan, precies rond de tijd dat Stonehenge werd gebouw. En moet je eens raden welke stenen er precies in die gaten passen…

Een beetje een teleurstelling voor de Engelsen dus, maar een overwinning voor Parker Pearson. "Ik doe al 20 jaar onderzoek naar Stonehenge en dit is echt het meest opwindende dat we ooit hebben gevonden", besloot hij.

Bizar
  • theguardian.com
  • Unsplash