doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Hans Klok: ‘optreden is heilig, dat zeg je nooit af’

Hans Klok vertrok begin vorig jaar naar Las Vegas om zijn droom achterna te gaan, maar zag Sin City na een maand corona veranderen in een spookstad. Hij besloot naar Nederland terug te keren om hier weer aan de slag te gaan. De eerste stap van Hans was een onverwachte. Vrijdagavond om 20.30 verschijnt hij in de jury van het SBS6-programma IJsmeesters. Wij wilden wel even weten waarom. 
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Hans Klok: ‘optreden is heilig, dat zeg je nooit af’

Heeft IJsmeesters je een beetje voorbereid op de Nederlandse temperaturen?

“Nou, dat was inderdaad wel een goede training om voor te breiden op de laatste dagen. Ik moet wel zeggen dat ik het heerlijk vind hoor, die sneeuw. Het heeft hier en daar natuurlijk wat ongemakken. Gisteren moest ik rijden en toen dacht ik: oh ja shit, ik moet winterbanden hebben, anders kom ik niet meer voor of achteruit.

In Las Vegas is het altijd zomer, dus daar begon ik al lekker aan te wennen. Maar goed, vier jaargetijden heeft ook wel weer z’n charme. En daar was IJsmeesters een uiterst geslaagde proef voor.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Hoe ben jij eigenlijk bij de jury van IJsmeesters beland?

“Hoe ze bij mij kwamen? Omdat niemand anders wilde natuurlijk! Nee, grapje. Die vraag doet me altijd denken aan vroeger, tijdens talkshows met Pamela Anderson naast me. Toen vroegen ze altijd: “Hoe kom je erbij om met haar samen te werken?” Dan antwoordde ik: “Het leek me leuk om de mooiste dame ter wereld in mijn show te hebben.” En dan zei Pamela altijd heel snel: “En die kon niet, dus toen belden ze mij.”

Maar goed, elke week is er natuurlijk een thema en ze kiezen ook een jurylid dat een beetje bij dat thema past. Voor de eerste week was het ‘magie’, dus zo zullen ze wel bij mij uitgekomen zijn.”

Ben je blij dat je ja hebt gezegd?

Zeker, Ik vond het hartstikke interessant en ik was meteen onder de indruk.

Hoe die ijsmeesters meteen aan de slag gingen in die enorme kou, ongelooflijk. Toen ik na een dag terugkwam, stonden ze daar met hartstikke indrukwekkende resultaten. Die mocht ik dan als lekenjury samen met de vakmensen beoordelen. Ik was echt verrast over het talent van de deelnemers en de hoeveelheid werk die ze erin steken. Ik stond wel eens bij een buffet en dan zag je daar zo’n zwaan van ijs. Ik dacht altijd: ‘dat is net als zo’n wortel bij de Chinees. Dat gaat in een mal ofzo.’ Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het zo’n werk was.

De deelnemers gingen soms met een enorme kettingzaag dat ijsblok te lijf. Dat deden ze eerst heel grof en daarna gingen ze aan de slag met messen, vijlen en föhns om mooie rondingen te maken. Dan valt er weer een arm af, die met water weer wordt teruggezet. Het moet heel gek lopen wil het geen succes zijn, want het was echt kunst.”

Was je ook het snelste jurylid ter wereld?

“Nee, ik heb daar wel even de tijd voor genomen. Ik vond het zo knap en iedereen was hartstikke talentvol, maar het is natuurlijk een afvalrace. Ik vond het een moeilijke keuze. Er waren eigenlijk drie die ik heel goed vond, maar daaruit moet je vervolgens nog eens de echte winnaar kiezen.”

Zie je het zitten om vaker van dit soort programma’s te doen. Of blijft het hierbij?

“Tsja, dit zijn voorlopig natuurlijk de enige inkomsten. Ik heb heel lang alleen maar geleefd van live optredens en nu dat opeens wegvalt, is het wel even moeilijk. Ik ben natuurlijk een tijdje weggeweest. Maarja, heel Las Vegas was stil komen te staan en veranderde in een spookstad. Dus toen maar terug naar Nederland. Toen ik aankwam, liet ik weleens iets vallen als: ‘nou jongens, ik ben te boeken hoor.’ Dan hoop je toch dat mensen uiteindelijk aan de bel trekken. IJsmeesters vond ik toen een hele goede optie. Het interesseert me en die mensen zijn heel ambitieus.

'Het moet heel gek lopen wil het geen succes zijn, want het was echt kunst.'

Ik hoop ook wel snel weer live op te gaan treden. Dan focus ik eerst wel op circussen, want die kunnen makkelijk van start gaan. Die hebben een vergunning nodig van de gemeente en dan moeten ze een tent opzetten en dan is het go. Bovendien heb ik vroeger veel in het circus gewerkt. Voor een illusionist is het circus alleen wel moeilijk, want de mensen zitten ook achter je, dus dan moet je creatief zijn.

Ik begin het optreden wat dat betreft wel echt te missen. Optreden is heilig. Dat zeg je ook nooit af. Ook al heb je nog zulke hoge koorts: het gaat altijd door. Maar ja, voorlopig probeer ik de tijd goed te benutten. Thuis oefenen en mijn vaardigheden proberen te behouden en ondertussen aan de slag met andere programma’s. Mijn vriend en ik zijn ook aan de slag gegaan met een kinderdramaserie en ik heb plannen voor een documentaire. Genoeg te doen dus!”

Wil je verder wel met illusionisme bezig blijven?

“Ja, eigenlijk heeft alles wat ik doe daar toch wel een link mee. Daar kennen mensen mij ook wel van. Ik ben ook altijd de sigaar als ik in een tv-show zit, want ik moet altijd wat laten zien. Dat heb je met andere vakken niet. Als Marco Borsato er zit, dan vragen mensen niet: ‘zing even dat derde refrein van dat ene nummer.’

Dat heb je met illusionisme, dat mensen er op de één of andere manier door getriggerd raken. Dat is ook waar het succes vandaan komt. Ik vraag het me soms ook af: ‘hoe kan het dat je met zoiets lang bekend kan blijven? Het is toch fascinerend dat mensen het leuk blijven vinden om iets bovennatuurlijks te zien.

Maar het antwoord is ja: alle programma’s waar ik mee bezig ben hebben zeker een link met illusionisme, met mijn kunst. Laat ik het ook maar gelijk kunst noemen. Het is toch kunst, want het is moeilijk.”

De eerste aflevering van IJsmeesters, met daarin Hans Klok, is vanavond (12 februari) om 20.30 uur te zien op SBS6.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws