doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Babyboom van Pablo Escobars coke-nijlpaarden gaat te ver

Eind jaren 80 liet luxeliefhebber en cocaïnegrootmacht Pablo Escobar een eigen dierentuin bouwen bij zijn huis Hacienda Nápoles. Daar introduceerde hij onder andere een viertal nijlpaarden. De zwaargewichten hebben zich sindsdien met passie voortgeplant, tot grote ergernis van de lokale bevolking.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Babyboom van Pablo Escobars coke-nijlpaarden gaat te ver

De meeste van Escobar zijn beesten werden na de dood van de drugsbaas weggehaald uit de dierentuin. Voor de nijlpaarden werd echter een uitzondering gemaakt, omdat ze te zwaar en te gevaarlijk waren om zonder al te veel problemen te verwijderen. Een keuze die inmiddels voor talloze problemen heeft gezorgd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De zware vierpoters hebben zich namelijk in hoog tempo voortgeplant. In 2007 liepen er 16 rond en toen er in 2013 een documentaire genaamd Cocaine Hippo’s over de dieren werd gemaakt, liep het totaal al richting de 40. In 2018 waren het er ongeveer 70 en in 2020 zijn er 120 geteld. Goed nieuws voor de nijlpaarden, maar slecht voor andere diersoorten. Veel lokale bedreigde diersoorten komen in gevaar door de opmars van de zwaargewichten. Zeekoeien-, otter- en schildpaddenpopulaties nemen langzaam af sinds de introductie van de nijlpaarden.

De ingang van Pablo Escobar zijn dierentuin.

Gevaarlijk

Bovendien zijn Nijlpaarden één van de meest agressieve diersoorten tegen mensen in de regio. Lokale vissers kunnen uit angst minder vaak aan de slag en in 2020 raakte een 45-jarige man ernstig gewond toen hij door een nijlpaard aangevallen werd.

Om alle problemen te gaan, moet er volgens verschillende onderzoeken op de korte termijn een oplossing komen. Wat er echter ook gaat gebeuren, er komt sowieso een flinke prijs bij kijken. De goedkoopste optie is om de jacht op de nijlpaarden te openen, maar ook dat is relatief gevaarlijk en levert bovendien problemen op met de dierenbescherming. De voorkeur gaat uit naar het castreren van de dieren, maar dat is een dure operatie die bovendien net zoveel gevaar met zich meebrengt. De toekomst van de coke-nijlpaarden is voorlopig dus nog onzeker.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws