doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Lijfarts over de laatste momenten van Maradona: ‘Die dikzak gaat zich doodschijten’

In Argentinië zijn berichten en geluidsopnames van de lijfarts van Maradona, Leopoldo Luque, openbaar gemaakt. Het taalgebruik van de arts is voor veel mensen bijzonder schokkend. “Ik moest ervan kotsen”, sprak de dochter van Maradona.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Lijfarts over de laatste momenten van Maradona: ‘Die dikzak gaat zich doodschijten’

Leopoldo Luque stond Maradona bij tijdens de laatste weken van zijn leven. Eerder werd al bekend dat er ruzies waren tussen de Argentijnse stervoetballer en zijn lijfarts, waarna Luque werd aangeklaagd door de dochters van Maradona. Nu zijn er berichten van de persoonlijke arts uit die periode gelekt, waaruit blijkt dat hij inderdaad verkeerd heeft gehandeld en met bijzonder weinig respect over zijn patiënt sprak.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Thuis behandeld

Nadat Maradona begin november een hersenoperatie onderging, werd hij door Luque naar huis gestuurd om daar verder verpleegd te worden. De dochter van Maradona, Jana, opperde dat het misschien verstandiger zou zijn om haar vader in het ziekenhuis te houden. De lijfarts vond dat onzin en besloot om Maradona mee naar huis te nemen. “Jana is een vervelend kutwijf. Ze wil hem laten opnemen”, stuurde hij naar een kennis over de situatie.

Later bleek dat het thuis behandelen van Maradona ook tegen het advies van de IC-hoofdarts inging, die vertelde dat zelfs onder nauwkeurig toezicht complicaties niet uit te sluiten waren. In het huis van Maradona was bovendien geen apparatuur aanwezig om hem in noodgevallen bij te staan.

Nalatigheid

De lijfarts wordt ook beschuldigd van nalatigheid. Wanneer de assistent van Luque waarschuwt dat het niet goed gaat met Maradona, meent de lijfarts dat er niets aan de hand is: “Ik zou hem niet naar een arts sturen. Hij heeft gewoon ruimte nodig.”

In het lichaam van Maradona werden bovendien sporen van het antidepressivum Venlafaxine aangetroffen, wat tot hartproblemen kan leiden.

Laatste momenten

Wanneer Maradona een hartaanval krijgt, wordt Luque door de psychiater en psycholoog van Maradona op de hoogte gebracht. Hij zit op dat moment in zijn auto en stuurt berichten naar een zakenpartner: “Ja, het ziet ernaar uit dat hij een hartstilstand heeft en zich dood gaat schijten, de dikzak. Geen idee wat er gebeurd is. Ik ben onderweg.”

De Argentijnse bevolking is razend over het ongeval. Luque, van wie blijkt dat hij ook nog eens handtekeningen vervalste om het dossier van Maradona op te vragen, wordt nu beschuldigd van onopzettelijke doodslag. De kans is groot dat hij daar schuldig aan bevonden wordt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws