Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voetbalsupporters staan op om steden te beschermen

Verschillende supportersgroepen van voetbalclubs zijn klaar met alle schade van de avondrellen. In meerdere steden kwamen zij samen om hun eigen ondernemers te beschermen tegen de relschoppers: “Laat ze maar eens komen slopen en plunderen.”

Voetbalsupporters staan op om steden te beschermen

Supporters van AZ, Heracles, NEC, Willem II en nog een aantal andere clubs lieten de laatste dagen al van zich horen. Ze zijn helemaal klaar met de relschoppers die hun steden komen slopen. Om die reden besloten meerdere groepen supporters de straat op te gaan om de relschoppers even te laten zien wie de baas is in de stad.

Wees gewaarschuwd

Op social media gaven supporters van de verschillende clubs alvast een waarschuwing aan de potentiële vandalen. "Geen plunderingen en vernielingen in onze stad!', plaatsten MVV-fans op sociale media. "Voor degene die toch meent aan onze stad te moeten komen, we hopen dat de politie jullie vindt voordat wij dat doen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”

Geen geweld

Experts zeggen dat het in orde is als de supporters hun stad proberen te beschermen, maar daarbij moet geen geweld ontstaan. Otto Adang, hoogleraar Veiligheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt in gesprek met RTL Nieuws dat aanspreken mag, maar escalatie onnodig is: "Ze mogen nooit andere rollen op zich nemen of iets wat in de richting van geweld gaat. Jongeren aanspreken kan wel. Als de gemeente en politie de regie houden en de supporters de instructies van hen op blijven volgen, dan zou dit moeten kunnen."

Nieuws
  • rtlnieuws.nl
  • ProShots