doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Gemeente onder druk - toch geen 7.000 euro terugbetalen voor boodschappen?

De vrouw die van de gemeente Wijdemeren 7.000 euro bijstand terug moet betalen omdat haar moeder wekelijks boodschappen voor haar kocht, wordt misschien toch gespaard door de gemeente. Dat zegt wethouder Rosalie van Rijn tegen de NOS.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Gemeente onder druk - toch geen 7.000 euro terugbetalen voor boodschappen?

Rechtszaak

De rechter oordeelde eerder dat de vrouw geen recht had op haar bijstand, aangezien haar moeder voor ongeveer 50 euro per week aan boodschappen voor haar haalde. De vrouw had dit niet gemeld, waardoor ze niet voldeed aan de inlichtingenplicht Ze moest een bedrag van 7.000 euro terugbetalen aan de gemeente en kreeg ook nog eens een boete van 3.500 euro opgelegd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Kwade reacties

Het nieuws over de terugbetaling heeft voor een bootlading boze reacties gezorgd. Ook politiek Den Haag liet van zich horen. Lilian Marijnissen, voorzitter van de SP, schreef samen met partijgenoot Peter Kwint dat de overheid verdronken is in regelzucht. Volgens Geert Wilders hebben ze niets geleerd van de toeslagenaffaire.

Onrechtvaardig

De gemeente gaat nu alsnog kijken naar de zaak tegen de vrouw. Dat bevestigde wethouder Rosalie van Rijn vanochtend bij het NOS Radio 1 Journaal. "De rechter heeft ons ook gelijk gegeven, maar niet alles wat rechtmatig is, is ook rechtvaardig”, sprak zij. Daarnaast vertelde Van Rijn dat er in Nederland honderden van dit soort gevallen te vinden zijn. Een landelijk beleid kan daar verandering in brengen. "Het is heel heftig en pijnlijk om te zien hoe de gemeente erop staat, maar ik ben ergens blij dat de Kamer zich ermee bemoeit. Zij kunnen de wetgeving aanpassen”, sprak de wethouder.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws