doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Hoera! Het is Nationale Krokettendag!

Nou jongens, ren maar snel naar de snackbar, want het is tijd om één van onze favoriete snacks in het zonnetje te zetten. Vandaag is het Nationale Krokettendag: hoog tijd om wat aandacht te besteden aan deze krokante cilinder.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Hoera! Het is Nationale Krokettendag!

Even een korte geschiedenis voor de geïnteresseerden. Onze oerhollandse snack is hoogstwaarschijnlijk eigenlijk een Franse creatie. Het oudste recept voor de met ragout gevulde snack werd gevonden in het kookboek van de persoonlijke chef van Lodewijk XIV. Toen had de snack slechts de grootte van een ei! De eerste Nederlandse recepten voor kroketten vinden we rond 1830 in de privécollectie van Johannes van Dam, schrijver van Het Krokettenboek.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De kroket was lange tijd de populairste snack van Nederland. Tot 1996 kwam er geen enkele snack in de buurt van de bruine staaf, tot daar opeens de frikandel de eerste plaats overnam. Sindsdien is de frikandel alleen maar populairder geworden, terwijl de kroket helaas genoegen moet nemen met de tweede plaats.

In 2014 werd door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar toch wat liefde gegeven aan deze snack. Zij riepen na de uitgave Het Krokettenboek van Johannes van Dam 9 oktober uit tot Nationale Krokettendag! 9 oktober is niet alleen de dag van de kroket, maar ook de verjaardag van Meneer van Dam. Zijn boek is zeker de moeite waard om te lezen, onder het genot van een lekker kroketje natuurlijk.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws