doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Duitse ‘verpleger des doods’ krijgt levenslang

Een oorspronkelijk uit Polen afkomstige thuisverpleger die actief was in Duitsland is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op drie patiënten en nog vier pogingen tot moord.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Duitse ‘verpleger des doods’ krijgt levenslang

De 38-jarige Grezegorz W. gebruikte insuline, het medicijn dat hij voor zijn suikerziekte kreeg, om zijn patiënten te verdoven, zodat hij ze vervolgens kon bestelen. Bij meerdere patiënten had dit de dood of zwaar letsel als gevolgd. Van drie slachtoffers is zeker dat hij hen op deze manier om het leven heeft gebracht en van vier andere overleden patiënten is onduidelijk of de injectie hen fataal is geworden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De thuisverpleger had in Polen al een strafblad opgebouwd. Nadat hij zich schuldig had gemaakt aan meerdere diefstallen, vertrok hij in 2015 naar Duitsland om daar als verpleger aan het werk te gaan. Vanaf 2017 begon hij patiënten met insuline te injecteren, omdat hij ‘rust wilde hebben’. De 38-jarige ergerde zich aan hen, omdat hij soms ’s nachts uit bed moest komen om zijn patiënten te helpen.

Arrestatie

W. stond op het punt om naar Polen te vertrekken toen de politie plotseling bij hem voor de deur stond. Er was al enige tijd een onderzoek naar de verpleger bezig, nadat bij een lijkschouwing van één van zijn patiënten verdachte huidbloedingen werden ontdekt. Toen de politie de bagage van de thuisverpleger onderzocht, vonden zij een insulinepen die mogelijk voor de moorden gebruikt was.

De rechtbank ik München veroordeelde W. tot een levenslange gevangenisstraf. In Duitsland kan levenslang na vijftien jaar omgekeerd worden tot een tijdelijke straf met proeftijd. Om die optie tegen te gaan is de thuisverpleger naast zijn levenslange gevangenisstraf ook veroordeeld tot tbs.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws