Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Emile Ratelband pissig door Panorama

Op 2 oktober is het weer Nationale Ouderendag, de dag bij uitstek om onze oudere medemens eens flink in het zonnetje te zetten. Wij belden er alvast eentje op.

Emile Ratelband pissig door Panorama

“Met Emile Ratelband.”

Emile! Schikt het als we kort een paar vragen stellen?

“Waar gaat het over? Ik ben aan het wandelen met de hond. Een kilometer of tien. Doe ik elke morgen.”

Zonder rollator?

“Sorry? Wat zei je? Waar gaat dit over?”

Over 2 oktober.

“Wat is er met 2 oktober?”

Nationale Ouderendag. En omdat jij onze favoriete oudere bent...

“Hou eens even heel snel op jij. Ik ben 51. Ik ben niet oud. Ik ben hartstikke fit. Ik heb net nog mijn Qi gong-oefeningen staan doen. Dat is een Chinese bewegingsleer. Een soort Tai chi. Dat houdt me fit en lenig. Twee jaar geleden schoot ik op commando nog zo in de spagaat. Ik ben niet zo van de BMI, wel van de flexibiliteit. Maar Nationale Ouderendag... sodemieter op met die onzin. Ik heb er zelfs nog nooit van gehoord. Is dat een uitvinding van Jan Nagel of zo?”

Het bestaat al jaren. Op die dag worden ouderen in het zonnetje gezet. Dan gaan ze bijvoorbeeld ergens een ijsje eten, of nog eens naar het strand. Dingen waar ze zelf niet zo snel meer aan toe komen. Wat zou jij nog eens willen doen?

“Niets waar ik jou voor nodig heb, kerel! Dat kan ik allemaal prima zelf. Dat de rechter weigert om mijn leeftijd met twintig jaar te verlagen betekent natuurlijk niet dat ik nu toch ineens 71 ben. Ik ben 51, zo simpel is het. Ik zeg tegen een vrouw van 44 toch ook niet dat ze 64 is, alleen maar omdat ze er zo uitziet? Ouder worden is een keuze, en ik doe daar niet aan mee. Ik geef me er niet aan over. Ik doe nog elke dag nieuwe ervaringen op en ik koop regelmatig nieuwe kleren of een nieuwe auto. Dat houdt me jong.

Ik weet nog dat mijn moeder op haar 62ste een nieuwe auto ging kopen. Dat wordt mijn laatste auto, zei ze tegen me. Waarom? vroeg ik. Omdat ik straks zeventig ben, Emile, zei ze. Nou, ik zal je vertellen, ik heb haar nog tot haar 76ste in een auto kunnen proppen. Dan haalde ik haar op en dan gingen we ergens naartoe en dan ging ik ineens weg. Dan moest ze wel in die auto stappen om weer thuis te komen. Sommige mensen hebben een zetje nodig, maar ik niet. Absoluut niet zelfs.”

Woon jij nog altijd zelfstandig?

“Wat lul je nou, man! Natuurlijk woon ik zelfstandig. Ik ben fitter dan jij. Kom een keer met mij sporten en ik laat je alle hoeken van de sportschool zien! Ik werk nog elke dag keihard. Ik ben een paar weken geleden nog vader geworden. Waar heb je het over?”

En nog gewoon via ‘de natuurlijke weg’, begreep ik. Toch?

“Ja, waarom niet? Dat was met twee keer geregeld. Geen enkel probleem, vriend. Had je verder nog vragen?”

Als oudere val je in de risicogroep; in hoeverre ben je bang voor het coronavirus?

“Nogmaals, ik ben 51. Ik ben kerngezond. Er is geen sprake van onderliggend lijden. Ik val in geen enkele risicogroep. Dus nee, ik ben niet bang voor het coronavirus. En als je een beetje verstand had gehad van virussen, dan had je die vraag ook nooit aan me gesteld. Weet je wat virussen doen? Die helpen de natuur een handje door de rotzooi op te ruimen. En ik bén geen rotzooi.”

Mogen we je desondanks toch een fijne Nationale Ouderendag wensen?

“Als je het maar laat!”

Entertainment
  • BrunoPress