doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Lachgas in al bijna 90 Nederlandse gemeenten verboden

Steeds meer gemeenten nemen het heft in eigen handen en verbieden het vooral onder jongeren populaire lachgas.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Ballonnetje lachgas.

Gebruikers van lachgas opgelet: in al bijna negentig gemeenten in Nederland geldt een lachgasverbod. Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Een landelijk verbod is er nog niet en mede daarom nemen steeds meer gemeenten in ons land zelf het initiatief om het middel uit te bannen. Hieronder zijn grote steden als Arnhem, Enschede, Haarlem, Nijmegen en Rotterdam.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het ene verbod is het andere niet. Soms pakken gemeenten lachgas pas aan als het gebruik tot overlast leidt, terwijl in andere gemeenten - zoals in Arnhem - een totaalverbod geldt. De Gelderse hoofdstad is één van de eerste steden in Nederland waar lachgas compleet in de ban is gedaan. Verkoop op straat en bij evenementen was al verboden, maar ook de verkoop in horecazaken is aldaar inmiddels aan banden gelegd. Burgervader Ahmed Marcouch maakte zich vooral zorgen over de mogelijke nadelige effecten van lachgasgebruik op de ontwikkelende breinen van jongeren.

Lees ook: vrouw sterft na het drinken van poppers

Na het inhaleren van lachgas - doorgaans middels ballonetjes - ervaren gebruikers een kortstondige roes, veroorzaakt door een tijdelijk zuurstofgebruik. Hierbij kan de gebruiker in een lachstuip schieten. Na een paar minuten is het meestal gedaan met de pret. Lachgasgebruik kan echter tot blijvende schade leiden. Afgelopen juni werd bekend dat zeker 64 jongeren dwarslaesies op hebben gelopen door het inhaleren van lachgas.

Ook zijn er zorgen over lachgasgebruik in het verkeer. Van het weekend kwam een automobilist in Den Haag nog in het nieuws nadat hij lekker een ballonnetje lachgas nam op het dak van zijn te water geraakte auto. Onze vrienden van De Telegraaf hebben de beelden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws