doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Doe Rutte een blafband om!

Elke week schrijven Panorama-verslaggevers Jochem Davidse en Micha Jacobs samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: niet mogen juichen in een voetbalstadion.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Rutte

Jochem Davidse

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Afgelopen week werd de Deense bekerfinale tussen Aalborg BK en SønderjyskE (ik neem aan dat je er klaar voor zat?) ruim een kwartier gestaakt vanwege ongeregeldheden op de tribune. Of ongeregeldheden? Sommige toeschouwers hielden zich niet aan de voorgeschreven onderlinge afstand van een meter (het Deense coronavirus kan iets minder ver springen dan het onze). Pas toen iedereen weer netjes op juiste afstand van elkaar zat, werd de wedstrijd hervat.

Ook bij de Bulgaarse bekerfinale tussen Lokomotiv Plovdiv en CSKA Sofia ging het mis. Fans weigerden het gratis mondkapje dat in het stadion werd uitgedeeld niet alleen massaal op te zetten, ze pakten het niet eens aan. Van social distancing en het nieuwe zing- en juichverbod trokken ze zich al helemaal niets aan.

“Ik reken op het gezond verstand van de voetbalsupporters,” zei premier Rutte met droge ogen toen hij bekendmaakte dat ook in Nederlandse voetbalstadions het publiek met ingang van 1 juli weer mondjesmaat welkom is. Daar ging het dus al fout. Bij voetbalsupporters kun je op een hoop dingen rekenen, maar juist niet op hun gezond verstand. Niet omdat ze dat niet zouden hebben, maar wel omdat voetbalbeleving niets met verstand te maken heeft, maar alles met emotie. Een open deur van jewelste natuurlijk, maar blijkbaar zitten er in Den Haag dus wereldvreemde politici en andere beleidsmakers die dat nooit geweten hebben. Die hebben al die jaren gedacht dat voetbalsupporters expres zo gek doen. Dat idee werd nog eens bevestigd toen Rutte in dezelfde persconferentie zei dat hij met ‘fluisterend juichen’ in principe geen probleem had.

Het Nederlandse voetbal laat nog een aantal weken op zich wachten. We hebben dus nog even om iets te bedenken. Een bordje ‘verboden te juichen’ gaat in elk geval niet werken. Maar wat dan wel? Iemand opperde laatst om thuis alvast je juichgeluiden, je woede-uitbarstingen en je hi-ha-hondelul op te nemen en dat dan met een bluetooth-speakertje in het stadion af te spelen op de momenten dat daar aanleiding voor is. Of het serieus bedoeld was, weet ik niet. Ik vrees van wel. Maar volgens mij is de oplossing veel simpeler.

Ze moeten bij binnenkomst in het stadion geen mondkapjes uitdelen, maar elektronische blafbanden. Als die dingen bij blaffende honden werken, waarom dan niet bij juichende voetbalsupporters?

Micha Jacobs

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Ik merk dat ik door alle coronashit nog cynischer ben geworden dan dat ik al was, ook nu weer. Wist je trouwens dat het woord cynisme is afgeleid van het oud-Griekse woord voor ‘honds’, ofwel het verwerpen van alle culturele gewoontes ‘als een hond’? Nou, dat weet je het nu, met je blafband.

Ik zie die kop van Rutte nog voor me toen hij door Jaïr Ferwerda, die olijke fopneus van Jinek en Beau, in april werd gefeliciteerd met die in de schoot geworpen landstitel van Ajax en dat hem tegelijkertijd, zij het gekscherend, werd verweten dat hij de Amsterdammers wel héél makkelijk kampioen had gemaakt. “Ik ben voor Feyenoord én ADO Den Haag,” zei hij met een ondertoon waarin hij de keerzijde van dat idiote kabinetsbesluit (of was het toch een domme actie van de KNVB?) om niet vóór 1 september te voetballen niet onder stoelen of banken schoof. Om daar snel aan te voegen: “Maar ik ben premier van álle voetbalclubs in Nederland.”

Die politieke correctheid hangt mij zo langzamerhand de keel uit. En die hypocrisie misschien nog wel meer. Natuurlijk weet Rutte ook dat dit niet te handhaven valt, maar hij kan dat niet zeggen. Ergens snap ik dat nog wel, hij verdedigt een kabinetsbesluit, maar wat ik niet snap is dat zijn antwoord op de opmerking van Lilian Marijnissen van de SP, misschien wel de grootste Feyenoord-supporter in de Tweede Kamer, zo halfbakken was. Zij zei: “Mark, dat gaat niet,” waarna hij daarop antwoordde: “Dan gaat het hele feest niet door.” Lekker naar de hoeren gaan en dan doodleuk je broek aanhouden, wat denk je zelf? Klaas Dijkhoff hoorde ik daar al helemaal niet over, maar dat is dan ook een laffe PSV’er. Kunnen die iets anders dan ‘BOERUUUH!’ roepen trouwens? Daar mis je dus niet zoveel aan.

Bij alles in deze coronatijd denk ik: doe het goed of doe het niet. Niet staan op het terras, maar zitten? Prima. Looproutes in de winkel? Waarom niet. Maar kom niet aan met zo’n onzinnige regel dat je niet mag zingen in een stadion.

In een kerk mag gezongen worden, koren komen weer bij elkaar en dan zouden voetbalsupporters niet mogen zingen? Ik stel voor dat Rutte zelf een blafband om doet, dan komt er misschien iets minder onzin uit.

Weet je trouwens wat Hi-ha-hondelul in het Deens is? Hi-ha-hundehane!

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws