doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Johan Derksen niet door het stof: 'Ik vind de boycot geen probleem'

Johan Derksen is gisteravond niet door het stof gegaan voor zijn 'racistische grap' bij Voetbal Inside. De tv-presentator zegt 'geen spijt' te hebben.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Johan Derksen

Gisteravond waren tijdens een speciale uitzending van Voetbal Inside alle ogen op beroepsbrompot Johan Derksen gericht. Want die maakt vorige week een 'racistische grap', waardoor er online een ware hetze ontstond. Sponsors trokken zich terug, BN'ers en voetballers keerden zich tegen hem.. de rel was real. Dus, vroeg iedereen zich gisteravond af: zou hij excuses maken?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Geen excuses

Het antwoord was (zoals verwacht) nee. Derksen vindt namelijk dat hij overal grappen over mag maken, zolang het maar als grap bedoeld is. Althans, dat was zijn uitleg gisteravond. Hij erkende wel dat de grap 'verkeerd' was, en bovendien bijzonder slecht getimed. Maar hij vindt wel dat hij het volste recht had om de grap te maken, omdat het een grap betrof: 'En het was niet eens mijn slechtste grap', aldus Derksen.

De bewuste grap

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Waar ging het nou precies over? Derksen ergerde zich aan het gedrag van rapper Akwasi tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam. Die riep namelijk op tot geweld door te zeggen dat hij 'iedere Zwarte Piet in z'n gezicht zou trappen'. Toen er beelden getoond werden van een man die verkleed als Zwarte Piet bij een protest aanwezig was, zei Derksen: 'Weten we zeker dat het Akwasi niet was?' Deze grap viel niet in goede aarde, en een media-hetze was begonnen.

Uitspraak Akwasi

Derksen legde gisteravond uit dat hij het niet eens was met het feit dat Akwasi zulke dingen op de Dam mag roepen zonder consequenties, maar dat als hij daar vervolgens een grap over maakt in zijn programma het huis te klein is. Dat is volgens hem krom, en daarom weigert hij het boetekleed aan te trekken, al geeft hij wel toe dat de grap verkeerd was. Maar, zo stelt hij ook, hij had de grap ook gemaakt als Akwasi een witte huidskleur had gehad. Hij ergerde zich namelijk aan de uitspraken van Akwasi en had zich ook aan die uitspraken geërgerd als Akwasi wit was geweest.

Spelers Oranje

Voor de spelers van Oranje is in ieder geval de maat vol, die weigeren zich nog te laten interviewen door Voetbal Inside. Oranje aanvoerder Virgil van Dijk stelt: 'Dit is ver over de grens. Niet voor de eerste keer. Niet voor de tweede keer. Keer op keer op keer. Wij, Oranje-internationals laten ons niet meer interviewen door dit programma.'

Johan Derksen ligt er niet wakker van: 'Ik vind de boycot geen probleem. Ik heb het eerder meegemaakt, tijdens mijn tijd als hoofdredacteur van VI. Ze hebben een bloedhekel aan me.'

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws