Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Pijnlijk: 'clubscene-demo' in Berlijn slaat plank mis en loopt compleet uit de hand

De wereld staat in brand. Zoveel moge duidelijk zijn. We zitten met z'n allen middenin een dodelijke pandemie, er ligt een financiële crisis op de loer en de dood van George Floyd heeft een mondiale protestbeweging in gang gezet. Er zijn veel zaken die aandacht verdienen. Maar soms pakt die aandacht helaas compléét verkeerd uit...

Het Landwehrkanal in Berlijn lag bomvol

Clubscene-demo Berlijn

Berlijn staat bekend om zijn bruisende nachtleven. De clubscene is onlosmakelijk verbonden aan de stad en wie ooit het Berlijnse nachtleven onveilig heeft gemaakt weet: dit vindt je nergens anders. Clubben in Berlijn is uniek en geen enkele plek ter wereld kan het evenaren.

Dat heeft ook een keerzijde: het aantal mensen dat afhankelijk is van de clubscene ligt ook vele malen hoger dan in welke andere stad dan ook. Berlijn dankt zijn unieke atmosfeer aan de het grote percentage kunstenaars, muzikanten en dj's dat er woont. Maar dat komt nu in gevaar, omdat veel clubs vanwege de coronamaatregelen op een faillissement af dreigen te stevenen.

Dus bedacht een lokale groep van dj's, clubeigenaren en andere mensen die hun brood verdienen in de clubscene en ludiek initiatief: een varende parade 'club-boten' die aandacht wilden vragen voor de noodlijdende clubscene. Uiteraard uitgerust met extravagante outfits en dampende techno-beats. Op papier een leuk idee, maar helaas pakte het anders uit.

Social distancing gone wrong

De organisatie koos namelijk voor een demonstratie op het water, omdat op die manier het protest de openbare ruimte niet al te veel zou verstoren. En daarmee de social distancing-regels in het gedrang zou brengen. De parade op het water was overlegd met de politie, en op de Facebook-pagina van de demonstratie riep de organisatie deelnemers op om vooral de 1,5 meter afstand te respecteren. Helaas ging dat faliekant mis.

Het water was compleet afgeladen

Zoals op de foto hierboven te zien is, lag het Landwehrkanal (het water dat de populaire 'underground'-wijk Kreuzberg doorkruist) werkelijk áfgeladen vol met rubberbootjes. De opkomst was veel en veel groter dan van tevoren ingeschat, en ook op de kades vormden zich drommen toeschouwers die de 'demonstratie' veranderden in een enorme buiten-rave. Er werd veel alcohol gedronken, mensen begonnen zich te misdragen en de 1,5 meter regel was in geen velden of wegen te bekennen. De politie schatte dat er in totaal zo'n 3000 man aanwezig waren en besloot dan ook een einde aan de demo te maken.

Social media is boos en noemt demo 'toondoof'

Zo mondde iets wat als een ludiek idee begon uit in een compleet fiasco. Maar dat was niet het enige. Op sociale media regende het ook boze reacties om heel andere redenen. De demo eindigde namelijk pal voor één van de grote ziekenhuizen van de stad, waar op dit moment mensen die besmet zijn met het coronavirus liggen te vechten voor hun leven. Waar het zorgpersoneel nog steeds, ondanks versoepelde regels, met gevaar voor eigen leven die patiënten in leven probeert te houden. Hoe pijnlijk is het dan om uit je raam te kijken en een enorme feestende massa te zien die duidelijk lak heeft aan de social distancing regels? Juist ja: vrij pijnlijk.

Ook kon de demo op kritiek rekenen vanuit de Black Lives Matter-hoek. Diezelfde dag was er namelijk ook een BLM-demonstratie gaande, die overschaduwt werd door de enorme (overwegend witte) feestende botenparade. Op sociale media wordt de clubscene-demo 'toondoof' genoemd: men vindt dat de organisatie had zich moeten realiseren dat dit niet het juiste moment voor was het pleiten voor het belang van 'clubben', en dat ze het beter hadden kunnen aflasten.

Misschien ook voor jou:
Iconische techno-seksclub in Berlijn misschien dicht
Bizar
  • Thelocal.de