Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Xtc-productie bereikt piek

De xtc-productie in Nederland is het afgelopen half jaar fors toegenomen. Dat meldt de landelijk officier synthetische d...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De xtc-productie in Nederland is het afgelopen half jaar fors toegenomen. Dat meldt de landelijk officier synthetische drugs Neeltje Geldermans aan Omroep Brabant. Drie jaar terug was de productie - die veelal in Brabant plaatsvindt - juist gedaald."Het is een business waar veel geld in valt te verdienen," zegt Geldermans. "Er worden gigantische hoeveelheden geproduceerd en het eindproduct gaat de hele wereld over. Die pillen kosten in het buitenland veel geld en dat levert behoorlijk veel winst op."

De stijging van de xtc-productie baseert justitie op het aantal drugsdumpingen dat toeneemt (in 2011 zestig gevallen, in 2013 het dubbele) en het aantal opgerolde drugslabs (24 in 2011 en 42 in 2013). In oktober trof justitie een megalab aan in Kruisstraat, bij Rosmalen. Daarnaast neemt justitie steeds meer grondstoffen in beslag, die worden gebruikt voor de productie van xtc.