Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: van winkelbaas naar winkeldief

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.  

Willem (38) heeft de vellen aan zijn reet hangen. Zijn spijkerbroek is op de kont zo doorgesleten dat je door de gaten zijn onderbroek ziet. Zijn overhemd is niet kapot maar wel vaal. Ooit was het zwart. Zijn voeten steken sokloos in zijn afgetrapte schoenen. Toch is de kans groot dat Willem vandaag zijn beste kloffie draagt. Dat was een paar jaar geleden wel anders. Toen ging hij strak in het pak naar zijn werk. Maar dat is voorbij. Zowel het pak als het werk. Tegenwoordig is Willem alcoholist en winkeldief.

Hij verloor alles wat hij had

Op 25 augustus liep hij in Utrecht met twee onafgerekende ledlampen en een fles wijn de Albert Heijn uit. Hij werd onmiddellijk in zijn kraag gevat en zat daarna twee dagen vast. De officier van justitie is er zo langzamerhand wel klaar mee. Eerder dit jaar werd Willem betrapt op winkeldiefstallen in Amsterdam, Roermond en Arnhem. Een incident kunnen we het volgens de officier dus niet noemen. En omdat werkstraffen blijkbaar geen indruk maken, is het nu tijd voor grover geschut: een gevangenisstraf van vijf weken, waarvan drie voorwaardelijk.

Willem hoort het hoofdschuddend aan. Hij is groot, zeker 2 meter lang, en mager. Zijn baard is een paar dagen oud. Het is moeilijk voor te stellen dat deze man nog maar enkele jaren terug een succesvolle winkel in woninginrichting dreef en dertien man personeel in dienst had. Het faillissement is hij nooit te boven gekomen. Hij ging aan de drank en aan de drugs en verloor alles wat hij had. Zijn huis, zijn gezin, zijn zelfrespect. Bij dat laatste woord breekt zijn stem en verdwijnt zijn gezicht in zijn kolossale handen.Lees uit deze serie ook: wat Anita allemaal met ammoniak kan

Geen drugs, wel drank

Positieve spiraal

Volgens zijn advocaat was de laatste diefstal vooral een terugval. Je zet je leven niet eventjes van de ene op de andere dag terug op de rit. Dat gaat met horten en stoten. Met vallen en opstaan. Zo’n gevangenisstraf zou funest zijn voor Willem. Dan zou hij weer van voor af aan moeten beginnen, zegt zijn advocaat.

Willem zelf voegt daar snikkend, maar in een keurige zin aan toe: “Ik zou het zeer op prijs stellen wanneer u mij de kans gunt die positieve spiraal voort te zetten richting een menswaardig bestaan.” De rechter gunt hem zijn kans. Hij beperkt de celstraf tot de twee dagen die hij al in voorarrest zat, maar legt hem wel de voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken op. Nog een zo’n terugval en Willem draait de bak in.

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle.