Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Snelcursus: Leicester City F.C.

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: we moeten het over Leicester City hebben.

De David uit de Premier League staat op het punt gekroond te worden tot de kampioen van Engeland. Nadat het Londense Tottenham Hotspur - de grootste concurrent in de strijd om het kampioenschap - gisteren op eigen veld punten liet liggen tegen West Bromwich Albion, is Leicester slechts één overwinning verwijderd van het kampioenschap in misschien wel de belangrijkste voetbalcompetitie ter wereld. En dat zou voor een club die vorig seizoen nog aan degradatie ontsnapte natuurlijk een belachelijk groot succes zijn. Zeker als je naar alle stinkend rijke concurrenten kijkt. Omdat Leicester City eigenlijk al weken, al dan niet maanden, het gesprek van de dag is, komen wij nu even met een snelcursus. Je moet natuurlijk mee kunnen praten

Lees ook: als Arsenal-speler scoort, sterft een bekendheid

Leicester City. Had er stiekem nog helemaal nooit van gehoord voor dit seizoen.

Ben je geen voetbalzeloot en ga je ook niet als Anglofiel door het leven, dan is dat helemaal niet zo gek. Leicester City F.C. is een voetbalclub uit de weinig bijzondere Engelse stad Leicester. Een ploegje uit de provincie, zo zou je kunnen stellen. De club is in 1884 opgericht onder de naam Leicester Fosse, maar stapte in 1919 over naar de huidige naam. De club speelt sinds 2002 in het King Power Stadium, net ten zuiden van het stadscentrum. De bijnaam is The Foxes, naar het schattige vosje in het logo van Leicester City. Voordat de ploeg in 2013 promoveerde naar het hoogste niveau in het Engelse voetbal, speelde het jarenlang onopvallend voetbal op het tweede niveau. De equipe staat onder leiding van de Italiaanse coach Claudio Ranieri

Hoe spreek je dat 'Leicester' eigenlijk uit?

Lesester. Lijsjester. Liesester. Lijster. Ze komen allemaal voorbij. Niet zo gek, het is nou eenmaal een lastige naam en je bent zeker niet de enige die moeite heeft met het uitspreken van 'Leicester'. Zeg daarom gewoon 'Lester', met je beste Britse accent. Zit je altijd gebakken

Wie is die Jamie Vardy en waarom heeft iedereen het over hem?

Jamie Vardy's havin' a party! Jamie Vardy's havin' a party! Jamie Vardy's havin' a party! Jamie Vardy (rechts op de foto) is de 29-jarige (!) aanvaller van Leicester City en de ster van het seizoen. Engelsman Vardy, die nog niet zo lang geleden zijn dagen sleet in de krochten van het Engelse voetbal, is dé publiekslieveling. De tot voor kort compleet onbekende voetballer verbaast vriend en vijand en heeft inmiddels al 22 keer gescoord. Helaas is hij op het moment geschorst, na een verhit akkefietje met de scheids in het duel tegen West Ham United anderhalve week geleden (2-2). Kans bestaat dus dat hij het kampioensduel helaas aan zich voorbij zal moeten laten gaan.

Lees en zie ook: de 4-3 van Liverpool - en andere geweldige 'ontsnappingen' in de slotseconden

Maar dat andere City, Manchester City, die club heeft een buitenlandse eigenaar. Net zoals Chelsea, Manchester United en noem allemaal maar op. Daar zit dus het écht grote geld. Heeft Leicester het dan helemaal in zijn uppie gered?

Nou, nee. Leicester City is in handen van de King Power International Group, een Thais concern. De eigenaar van Leicester is de Thai - komt 'ie - Vichai Srivaddhanaprabha. Ook Leicester doet het dus met buitenlands geld. 

Hoe dan ook: van degradatiekandidaat naar kampioenskandidaat. Elke voetballiefhebber juicht toch voor dit team?

Klopt, de meeste voetballiefhebbers in binnen- en buitenland zullen het Leicester van harte gunnen. Er gaan zelfs al heel sterke geruchten dat het verhaal van Leicester verfilmd wordt, zij het in een documentaire. Toch zal niet iedereen vooraan staan als The Foxes kampioen worden. De supporters van regionale rivalen Derby County, Nottingham Forest en Coventry City hadden liever gewild dat zij dit succes hadden. Ook voor de Spurs is het jammer. De volksclub uit Noord-Londen heeft al jaren niets meer gewonnen en is zó dichtbij. Maar, ach, afgunst maakt het geheel veel mooier hé. 

Dit weekend kan Leicester kampioen worden op Old Trafford, maar dan moet het wel winnen van het Manchester United van Louis van Gaal. Wordt vervolgd!