Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: 'Ik weet niet of u weleens in de tuin werkt, meneer de rechter...'

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

Loek (29) draagt een klein plat brilletje, een beige pantalon en een keurige, rode spencer. Daarbovenuit steekt de kraag van een geruit overhemd. Je zou het direct geloven wanneer hij een wiskunde- of een informaticastudent was, maar in werkelijkheid is hij een zware jongen die geld als water verdient met illegale wietplantages. Althans, dat beweert het Openbaar Ministerie. Bewoners van de Bijlmerdreef in Amsterdam klaagden al langer over stankoverlast. De scherpe wietlucht was soms niet te harden. Toen de politie er binnenviel troffen ze in het onbewoonde vierkamerflatje maar liefst 481 wietplanten aan. En Loek.Lees uit deze serie ook: de hoerenzoon

"Het was een moeilijke tijd voor me."De officier heeft bij dat verhaal nog wel een paar vragen. Als Loek van toeten noch blazen wist, waarom vernietigde hij dan direct de sim-kaart van zijn telefoon toen de politie binnenviel? Waarom dat vreemde boodschappenlijstje in zijn jaszak: zwartwitfolie, filter, luchtslang…? En wat te denken van die agenda met al die cryptische aantekeningen? ‘Maandag Centrum. Dinsdag Zuid. Woensdag Zuid-Oost…’ Lijkt het er niet sterk op dat Loek dag in dag uit de halve stad doorkruiste om te waken over het wel en wee van een hele rits wietplantages?

Werkt de rechter wel of niet in de tuin?

Daarvoor heeft Loek zijn advocate meegenomen. Die sim-kaart was volgens haar gewoon een schrikreactie en die agenda is ook snel verklaard. Loek werkte destijds als oproepkracht bij de gemeentereiniging. Soms in Amsterdam-Zuid, soms in het centrum.

En dat boodschappenlijstje… “Ik weet niet of u weleens in de tuin werkt, meneer de rechter, maar iedereen die ooit een vijver heeft aangelegd zal zich over zo’n lijstje totaal niet verbazen.”

De straf

Door zijn schone strafblad valt de werkstraf relatief mild uit: 120 uur. Maar opgelucht ademhalen kan Loek nog niet. Het is voor hem te hopen dat hij inderdaad de grote baas is want de officier laat weten in de nabije toekomst ook nog een zogenaamde ontnemings- of winstvordering in te dienen. Die komt neer op iets meer dan 12.000 euro. Hoeveel pech kun je hebben?

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle.