Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De meest krankzinnige Songfestivalacts (tot nu toe...)

Reuzenkabouters, dubbel D piraten, tandeloze omaatjes, monsterrockers en een zingende kalkoen. Weinig bleef Songfestival...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Reuzenkabouters, dubbel D piraten, tandeloze omaatjes, monsterrockers en een zingende kalkoen. Weinig bleef Songfestivalliefhebbers bespaard. Wat krijgt onze Douwe Bob op 14 mei tegenover zich? Gekker dan dit kan het niet worden. Zou je denken.

Dustin the Turkey uit Ierland (2008)

Het haalt bij ons zelfs het nieuws en doet verontwaardigde stemmen opgaan dat dit soort inzendingen verboden moeten worden. Wat is er zo wereldschokkend dan? Nou, Ierland laat zich tijdens het Songfestival in 2008 in Belgrado vertegenwoordigen door een kalkoen! Hij heet Dustin the Turkey en zingt het cynische liedje. Eigenlijk is Dustin geen echte kalkoen, maar een kalkoengier en dan nog eens een kalkoengierpop, beroemd geworden begin jaren negentig via een televisieprogramma. Zingen kan onze Dustin niet; zijn vertolker Johnny Morrison zingt zo vals als een kraai, eh, kalkoen en qua act heeft hij wat rondspringende nepindianen om zich heen. De Ieren vinden het echter een enorme grap en sturen die arme Dustin, via de Ierse voorronde, z’n ondergang tegemoet in Belgrado. Het is een zelfmoordmissie. De wereld is verbijsterd over zoveel hoogmoed bij een vals zingende, niet grappige kalkoen. De finale haalt hij niet. Hij wordt vakkundig in de pan gehakt. Ierland huilt.

Lordi uit Finland (2006)

We staan even vreemd te kijken met z'n allen als in 2006 in Athene het podium wordt ingenomen door macabere gestalten die rechtstreeks uit het vagevuur lijken te zijn ontsnapt. Maar met overtuiging knallen de hardrockmonsters van de Finse band Lordi zich daarna met de rechttoe rechtaan rocker Hard Rock Hallelujah naar de eerste plaats. Ze krijgen van de jury 292 punten, de hoogste score die ooit is uitgedeeld op een Songfestival. Hoe de winnaars eruitzien, wat hun leeftijd is en welke namen er schuilgaan achter pseudoniemen als Mr. Lordi, Amen, Ox of Awa is en blijft onbekend. De band heeft namelijk al zo veel faam verworven met haar monsterlijke imago dat de leden weigeren interviews en fotosessies te doen in hun normale kloffies. Na het winnen van het songfestival in 2006 vinden er talloze bezettingswisselingen plaats; zo overlijdt bijvoorbeeld de drummer Otus in 2012. Concertbezoekers hebben daar echter weinig last van. Zolang oude monsters worden vervangen door nieuwe, kan Lordi onopgemerkt blijven recyclen tot aan de poorten van de hel.

Buranovskiye Babushki uit Rusland (2012)

Ze zijn de verrassing van 2012, zes Russische ‘omaatjes uit Buranovo’ met hun liedje. Als ze beginnen te zingen met trillende stemmetjes (leeftijd 75+) lijken ze nog het meest op een verdwaald amateurkoor dat per ongeluk het verkeerde podium op is gelopen. Als de muziek daarna losgaat, wordt de zang niet veel beter maar krijgen die stijf swingende oude botten de zaal in één klap in vervoering. De oudjes zingen over het kneden van het deeg, het aansteken van de oven en het bakken van het brood en hoe het, als de kleinkinderen thuiskomen, 'feest is voor iedereen'. De show wordt gestolen door het alleroudste omaatje in het midden. Of ze in een verregaande staat van opwinding is of van dementie is niet duidelijk (en doet er ook niet heel veel toe) maar ze straalt als een klein meisje van 5 dat voor het eerst op een podium staat. De tekst kan ze niet meer volgen en bij elke fout (en dat zijn er een hoop) krijgt ze de slappe lach en toont ze haar tandeloze richeltjes aan de wereld. Waarschijnlijk heeft dat geleid tot een door niemand verwachte tweede plaats.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal van onze verslaggever Mylène de la Haye over de grootste malloten op het Eurovisie Songfestival? Koop dan editie 18 van Panorama, die deze week in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen en op Blendle lezen.