Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Week van Toen: Gelukkig hebben we de foto’s nog (1999)

Elke week poetsen we een pareltje op uit het rijke archief van Panorama (anno 1913). Deze week, uit editie 40, 1999: ‘Schandaalfoto’s’

Week van Toen

Nu het erop lijkt dat alle roddels over de sterren tot het laatste vliesje zijn uitgeperst en er geen druppeltje juice meer over is – zijn er eigenlijk nog wel juicekanalen? – nemen we je mee naar een tijd waarin roddelen nog een ambachtelijke bezigheid was. Een tijd waarin je dus niet als ‘spion’ van Yvonne Coldeweijer een wazig filmpje van André Hazes online smijt die een scheve schaats rijdt, maar waarin je ‘gewoon’ met een telelens een foto maakte die je vervolgens voor grof geld aan de bladen verkocht.

In 1999, pre sociale media dus, vonden zogenaamde ‘schandaalfoto’s’ van Hollywoodsterren als Brad Pitt, Uma Thurman en Cameron Diaz gretig aftrek. Cameron Diaz die seks had in de Caribische Zee: wie wilde dat nou niet zien? Uit onze reportage van toen: “Een fotograaf snapt Cameron Diaz als ze net lekker een stukkie aan het rijden is in de branding van het Caribische eiland Saint-Barthélemy. Dit lijkt op zich niks speciaals, maar onze blondine is niet alleen: ze rijdt op haar toenmalige vriend Matt Dillon.” Dillon was even daarvoor nog haar tegenspeler in de film There’s Something About Mary, vandaar.

‘De plaatjes tonen Brad Pitt terwijl hij naakt danst, de penis-tussen-de-benen-truc uithaalt en Paltrow vanachter beetpakt’

Het mooie van een foto als deze is niet alleen de ongegeneerdheid van het moment, maar vooral ook het feit dat het in alle openheid plaatsvindt, zonder angst dat een foto of filmpje meteen op sociale media wordt gedeeld. Voor paparazzi waren ze allesbehalve bang, schreven we: “Het Amerikaanse blootblad High Society heeft wel ogen naar de foto’s, die meteen een schandaal van jewelste tot gevolg hebben. Toch besluit het koppel om nu eens géén rechtszaak aan te spannen, maar om het gewoon uit te maken.”

Brad Pitt, die met zijn toenmalige vriendin Gwyneth Paltrow ‘toevallig’ op hetzelfde eiland vakantie vierde en bij zijn zwembad een of andere naakte paringsdans opvoerde, rende wel meteen naar de rechter toen het inmiddels ter ziele gegane Playgirl de foto’s groot publiceerde. Met succes, want de hele oplage van het blad moest meteen uit de handel worden genomen. Eén klein probleem: die oplage was toen al helemaal uitverkocht, dus er viel helemaal niks uit de winkel te halen. “De plaatjes tonen Pitt terwijl hij naakt danst, de penis-tussen-de-benen-truc uithaalt en Paltrow vanachter, eh... laten we zeggen, beetpakt,” was ons commentaar bij de foto. Je zou die Playgirl tegenwoordig maar in de kast hebben staan: alleen al vanwege deze foto is ie met gemak een paar duizend euro waard.

Topmodel Elle ‘The Body’ Macpherson was ook al zo geliefd bij de bladen, en niet omdat ze zulke fraaie tenen had. Toen ze ergens in de Cariben op een bootje lag te dobberen met haar minnaar, deed ze voor de vorm nog een handdoekje om elkaars middel zodat ze buiten het zicht van de camera de nodige hand- en spandiensten kon verrichten, maar zelfs daar werden alle bladen mee gevuld. Ons bijschrift: “Elle Macpherson dolt met haar vriend op een bootje. Even later vervolgen ze hun spelletje horizontaal.”

Mooie tijd, niet? Weg met alle juice, leve de bladen!