Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Frank Lammers: 'Ik ben een artiest op 't slappe koord!'

Frank Lammers (44) is al vijftien jaar een van de bekendste acteurs van ons land en speelde in succesfilms als De D...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Frank Lammers (44) is al vijftien jaar een van de bekendste acteurs van ons land en speelde in succesfilms als De Dominee en Michiel de Ruyter. Met Of Ik Gek Ben kruipt hij niet voor maar achter de camera. “Mijn vrouw is mijn enige graadmeter. Ze heeft de film gezien en moest drie keer huilen.” Een GRATIS voorstukje van het interview in de Panorama van deze week. 

Is het altijd je grote droom geweest om acteur te worden?

“Nee joh! Ik wilde vroeger zoals elke jonge jongen het liefst voetballer worden. En dan als het even kon bij PSV. Dat was natuurlijk dé grote droom. Nooit uitgekomen helaas. Maar ik ben verder ook niet zo'n dromer. Ik ben een zondagskind, rol van het ene in het andere dat er op mijn pad komt. Maar alles wat ik doe, doe ik wel het liefst op het scherp van de snede. Dat je ook kunt vallen als een artiest op het slappe koord. Soms is het echt gewoon doen en je ziet wel waar het schip strandt. En acteren is echt gewoon heel leuk. Het ene moment train je met een professioneel kickbokser in een gymzaal, het andere moment mag je op een Harley rijden. Of scheur je in een Range Rover van een berg af. Kicken toch? Ik heb wat dat betreft veel voorspoed gekend.”

Ongetwijfeld ook de nodige tegenspoed...

“Natuurlijk. Ik heb ook mensen om me heen verloren aan vreselijke ziektes.”

Zoals recentelijk nog je moeder, die overleed aan longkanker.

“Terwijl ze nooit gerookt heeft. Ja, dat hakte er wel in. Bizar genoeg hoorde ik op de laatste draaidag van dat ze definitief niet meer beter zou worden. Net die laatste dag draaiden we een scène met de vader en de moeder van de hoofdrolspeler, in het huis van een vrouw die was overleden. Al haar spullen stonden er nog. Best onwerkelijk. Ik heb die dag een soort ode aan mijn moeder in de film verwerkt. Het moment dat je de twee ouders bij de deur hun zoon ziet nazwaaien, dat was zoals mijn ouders dat altijd deden.”

Had ze de film kunnen waarderen, denk je?

“Oh nee, ze had het verschrikkelijk gevonden, want mijn moeder had een rothekel aan seks, geweld en grove taal in films. Die had gezegd: 'Jongen, moet dat nou toch allemaal?' Wat dat betreft is ze er precies op tijd tussenuit geknepen.”

Lees ook: Oranje-spits Vincent Janssen: 'Ik ben klaar om de wereld te veroveren'

Bij de naam Frank Lammers denken veel mensen aan films als en , maar ook aan de Jumbo-reclames. Is dat een vloek of een zegen?

“Ik vind het leuk. Het zijn volgens mij ook best geinige reclamefilmpjes. Kijk, ik ga niet met een tros bananen in een winkel staan om te zeggen: 'Koop deze bananen.' Er moet wel een beetje een verhaal in zitten, maar verder schaam ik me er helemaal niet voor.” 

Bovendien is het financieel zeer aantrekkelijk.

“Dat klopt en ik heb hierdoor ook meer de ruimte om vaker 'nee' te zeggen tegen filmklussen. Ik ben twintig jaar lang zo'n beetje de hardst werkende acteur in Nederland geweest en dat ik, mede dankzij die Jumbo­filmpjes, nu soms ook eens iets kan afslaan is erg prettig.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview met Frank Lammers van onze verslaggever Dennis de Vos? Je vindt het in editie 22 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het magazine ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.