Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zo runde 'onderwereldbankier' Thanas B. zijn criminele business

De Albanese Griek Thanas B. gold als een van de grootste ondergrondse bankiers die Nederland ooit heeft gekend. Zijn Haagse loopjongens werden al eerder opgepakt, onlangs stond ‘KKY’ zelf terecht. 

Thanas

Het is dinsdag 23 februari 2021, een gewone doordeweekse dag, onder een grijs wolkendek. Even voor 12.00 uur parkeert glazenwasser Cees S. (53) uit Den Haag zijn busje achteruit in een loods aan de Poeldijkseweg in Wateringen. Het is rustig op het kleine bedrijventerrein. Cees heeft afgesproken met zijn broer Ed om samen in de loods een boterhammetje te eten. De mannen runnen er samen een onderhoudsbedrijf, althans op papier. Of Cees in gedachten al bij zijn lunch is of door iets anders wordt afgeleid, hij heeft in ieder geval geen oog voor een bestelbus met het Franse kenteken FN-615-ZM die pontificaal voor het pand staat geparkeerd.

De Hagenaar is dan ook volkomen verrast als een gemaskerde man uit de bus springt, op hem af rent en hem zonder aarzelen onderuitschopt. Als broer Ed op het tumult afkomt, wordt hij door dezelfde man met een sneeuwschep belaagd. Op dat moment verschijnen nog twee gewapende overvallers ten tonele. “Geef het, geef het mij!” klinkt het. Terwijl Cees achter in de bedrijfsruimte op een bankje moet gaan zitten, wordt Ed gedwongen het kantoorgedeelte achter in de loods te openen.

De geldkoeriers komen uit kringen van glazenwassers, schilders, schoorsteenvegers en stukadoors. Voordeel: met hun busjes kunnen ze enorme partijen geld vervoeren

De Nederlandssprekende overvallers blijven schreeuwen en maken een nogal gespannen en amateuristische indruk. Een getuige die een kijkje komt nemen, moet net als Cees onder bedreiging met een pistool op het bankje plaatsnemen. De overvallers lijken doelbewust naar iets op zoek te zijn, maar de broers S. geven geen krimp. Hun belagers vertrekken met lege handen. Zo snel als het allemaal begonnen was, zo snel is alles ook weer voorbij. Niet veel later wordt het busje brandend en zonder kentekenplaten aangetroffen op het Dalveen in Den Haag.

Als in mei dat jaar Opsporing Verzocht aandacht besteedt aan de zaak lijkt justitie nog volledig in het duister te tasten. Niet alleen is er nog geen zicht op de daders, ook hun motief is kennelijk nog een raadsel. “Tips over wat de mannen misschien zochten, zijn zeer welkom,” aldus een woordvoerder, die verder opmerkt dat de daders zich ook nog weleens in de locatie vergist kunnen hebben.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Op dat moment hebben buren bij de betreffende loods echter al zo hun bedenkingen. Voor een onderhoudsbedrijf hebben de mannen hun zaakjes wel erg goed op orde. Alles is goed beveiligd, overal hangen camera’s, er zijn geïsoleerde en geluidsdichte wanden. Je hoeft niet eens heel achterdochtig te zijn om de indruk te krijgen dat hier duistere zaakjes worden beklonken.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP e.a.