Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Celstraf voor man (55) die toekeek en filmde hoe zijn vriend verdronk

Een poot uitsteken of zelf in het water springen: het kwam kennelijk niet in de man op. Nu gaat hij alsnog nat, hij mag zijn gedrag overdenken in de cel. 

Man

Een bloedhete zomerdag in 2022. Twee vrienden komen elkaar tegen bij de supermarkt, de een is van plan zo helemaal naar de fontein te zwemmen. Kan zijn maat hem niet even filmen? Na de nodige blikken bier is de 53-jarige man zover en begint aan zijn tocht in een Rosmalense zwemplas.

Zoals afgesproken wordt de poging keurig gefilmd. Maar al snel gaat het mis, geregeld gaat de man kopje-onder. “Ik dacht dat het een dolletje was. Anders was ik meteen het water ingesprongen,” verdedigde de 55-jarige filmer zichzelf vorige week bij de kantonrechter in Den Bosch. Daar is hij niet even makkelijk te verstaan, hij stelt tegen de zenuwen bier te hebben gedronken, net als op die fatale dag.

Toen waren het naar eigen zegen zes halve liters. Dat is niet meer precies te verifiëren, de hele zwemtocht wel, die staat op negen verschillende filmpjes. “Twee minuten later zie je dat het hoofd van hem een aantal keren onder water is. En al snel ligt hij stil. Wat dacht u toen?” vroeg de rechter. “Ik dacht dat hij een grap maakte. Hij haalde vaak grapjes uit.” Dan is het toch gek dat de man zich op beeld hardop afvraagt of zijn maat verzopen is. Bovendien heeft hij zijn zus geappt. “Blijft drijven. Ik bemoei mij er niet mee.”

Als het leed allang is geschied, belt de man 112 en duikt hij alsnog in het water. “Opnieuw en opnieuw heeft hij het levensgevaar van zijn vriend gefilmd,” aldus de officier van justitie. Zijn straf: acht weken cel, waarvan vijf voorwaardelijk.