Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Grootgrutter Gerrit Jan Heijn kwam nooit meer thuis

Ont-voe-ring, (de; v), znw. – Het, tegen iemands zin, wederrechtelijk verplaatsen van een persoon. Panorama on...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Ont-voe-ring, (de; v), znw. – Het, tegen iemands zin, wederrechtelijk verplaatsen van een persoon. Panorama onderzoekt enkele van de bekendste ontvoeringen uit de recente geschiedenis. In Nederland én daarbuiten. Deel 5: de ontvoering van Gerrit Jan Heijn. Een GRATIS voorstukje van het verhaal in de Panorama van deze week.

Een man met een missie

Het is nog donker als de 45-jarige Ferdi E. op de vroege ochtend van woensdag 9 september 1987 zijn doorzonwoning in Landsmeer verlaat en in een grijze Fiat Uno stapt. E. is een man met een missie. Hij rijdt de Fiat naar het einde van de Hoge Duin en Daalseweg in het statige Bloemendaal. Hij parkeert de wagen en wandelt een stuk terug de weg af. Aan de achterzijde van de Bloemendaalse scholenvereniging verbergt hij zich achter een stapel openhaardhout, vanwaar hij perfect zicht heeft op een autogarage aan de Saxenburgerlaan. De bewoner van de achter de garage liggende bungalowvilla De Elshof is een man van routine. Elke dag doet hij om half negen de garagedeur open, rijdt zijn groene Audi 200 Turbo naar buiten, stapt uit om de garage te sluiten en rijdt dan naar zijn werk. 

Lees ook: de ontvoering van Toos van der Valk

Zo ook vandaag. Klokslag half negen gaat de garagedeur open, de Audi rijdt naar buiten en de man met zijn kenmerkende bruine bril stapt uit om de garage op slot te doen. Wanneer hij weer in zijn wagen stapt, gaat naast hem de passagiersdeur open. E. stapt in en richt een geweer op zijn hoofd. Met een vragende blik kijkt de man de ongewenste passagier aan. “U moet rustig die richting op rijden.” De man gehoorzaamt en rijdt de weg af. “Ik vind het heel vervelend wat er nu gebeurt,” zegt de man. Een paar honderd meter verderop zegt E. tegen de man dat hij de auto achter de Fiat moet parkeren. E. pakt de sleutels van de Audi en dwingt de man op de passagiersstoel van de andere wagen plaats te nemen. Met een ketting en twee hangsloten bindt hij de handen van de man vast aan een stang onder de stoel. Om vijf over half negen stapt E. achter het stuur van de Fiat en rijdt hij onopgemerkt Bloemendaal uit. Het is hem gelukt om de 56-jarige Gerrit Jan Heijn te ontvoeren, directeur en erfgenaam van de supermarktketen die zijn grootvader Albert Heijn heeft opgezet. Missie geslaagd!

Wraak op de Vier van Nijmegen

Ferdi E. is geen crimineel. Of nou ja, dat was hij tot die woensdagochtend 9 september niet. Jarenlang is hij een hardwerkende familieman die met zijn vrouw Els voor hun drie kinderen zorgt. Els is kunstenaar, Ferdi is opgeleid tot vliegtuigbouwkundig ingenieur. Enkele jaren eerder werkt hij nog bij het Centraal Instituut voor Industrieontwikkeling, een bedrijf dat veel opdrachten van het ministerie van Economische Zaken aanneemt. Een van die opdrachten brengt hem naar Nijmegen, waar hij voor Stichting Banenplan ideeën bedenkt die mensen aan het werk moeten helpen. Twee jaar lang is E. dag en nacht in de weer om mensen aan de slag te krijgen. Hij steekt er veel eigen vermogen in, geld dat hij later terug denkt te krijgen. Maar dan, in 1985, trekken bestuursleden Uijen, Droppert, Groen en Wijte zich opeens terug. Ze werken de in hun ogen zeer moeilijke E. eruit door een nieuwe stichting op te zetten die hetzelfde werk voortzet. Maar dan zonder Ferdi E. Die blijft met tienduizenden guldens schuld werkeloos achter. Van succesvol ingenieur is hij nu een werkeloze huis-vader die maar moet zien hoe hij de eindjes aan elkaar knoopt. Het maakt hem woest.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal onze verslaggever Dennis de Vos? Je leest het in de Panorama die nu in de winkels ligt. Je kunt ons magazine  ook op onze website bestellen, of via Blendle lezen.