Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jitse Akse is gelukkig weer een vrij man!

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: hoezee! Held Jitse Akse is een vrij man. Hij ontloopt vervolging vanwege deelname aan de strijd tegen IS.

En dat vinden wij goed nieuws. De Friese ex-beroepsmilitair heeft zich namelijk een held getoond toen hij aan de zijde van de Koerdische strijdbeweging YPG in Syrië vocht in de strijd tegen de haatbaarden van Islamitische Staat (IS). Als schutter zou hij meerdere jihadgekkies om het leven hebben gebracht. Ondanks premier Rutte zei dat we ''in oorlog zijn'' met IS, kwam juist dat Akse duur te staan.

Te weinig bewijs

In plaats van een bedankje, werd de 47-jarige legende in januari met getrokken wapens van bed in zijn Arnhemse schuilplaats gelicht. Na verhoor werd hij weer vrijgelaten, wel moest hij zijn paspoort inleveren. Pas vijf maanden later is de Leeuwarder weer officieel een vrij man. De zaak tegen hem - Akse werd verdacht van meervoudige moord - is geseponeerd. Niet omdat hij bij nader inzien toch een held is, nee, omdat er te weinig bewijs tegen de oud-militair is. 

Een held

Akse kreeg, zoals we in januari al op de website schreven, terecht veel bijval na zijn hardhandige arrestatie. Toegegeven: volgens de wet is het burgers niet toegestaan om op eigen houtje deel te nemen aan gewapende conflicten. Maar kom op, iedereen die op de barricades springt om IS te bestrijden, is voor ons (én velen met ons) een held.