Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gruwelijke verdenkingen: Vlaardingse pleegouders mishandelden mogelijk meer kinderen

John en Daisy van den B. uit Vlaardingen werden al verdacht van het gruwelijk mishandelen van hun pleegdochter. Nu stelt het OM dat er nog vier slachtoffers ten prooi zijn gevallen aan de pleegouders. 

pleegouders

Afgelopen mei werd duidelijk dat er zich een drama heeft afgespeeld in Vlaardingen. Een meisje van 10 jaar werd door haar pleegvader naar het ziekenhuis gebracht omdat ze van de trap zou zijn gevallen. Bij het ziekenhuispersoneel gingen echter alle alarmbellen af toen ze zagen in wat voor staat het kind verkeerde; bewusteloos, gewond, onder de littekens en zwaar ondervoed. De politie werd ingeschakeld, waarna pleegouders John en Daisy van den B. werden opgepakt.

Tijdens een huiszoeking deden agenten afgrijselijke ontdekkingen. Zo werden er allerlei objecten gevonden, onder meer een stroomschokhalsband, waarmee de pleegouders het meisje zouden hebben mishandeld. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies gebeurd is in de Vlaardingse woning, maar vermoedelijk werd het kind met handboeien aan de radiator vastgeketend en in een kooi opgesloten waar stroomdraden aan bevestigd zaten.

Beide ouders worden vervolgd voor poging tot doodslag, zware mishandeling en vrijheidsberoving. Het onderzoek naar de vermeende mishandelingen loopt nog, maar naar verluidt is er veel bewijs; getuigeverklaringen, chatgesprekken tussen de pleegouders, camerabeelden.

Schrijnend is dat het meisje meermaals zelf aan de bel heeft getrokken over de mishandelingen. Op school en zelfs bij vreemden in de supermarkt. Hoe het kan dat er lange tijd niet is ingegrepen, wordt nog altijd onderzocht. Duidelijk is in ieder geval dat er dingen helemaal fout zijn gegaan. Met alle gevolgen van dien.

Meerdere slachtoffers

Tijdens de zitting op donderdagochtend werd bekend dat de zaak tegen de pleegouders mogelijk nog veel groter is. Justitie denkt dat er meerdere kinderen zijn mishandeld door het stel. Het gaat om drie andere mogelijke slachtoffers.

Zowel John als Daisy van den B. staat op een wachtlijst voor het Pieter Baan Centrum, waar ze zullen worden onderzocht. In november volgt de volgende zitting. De strafeis en uitspraak tegen de pleegouders worden waarschijnlijk pas in de tweede helft van 2025 bekend.

Blijvend letsel

Met het meisje gaat het nog altijd niet goed. Hoewel het 10-jarige kind sinds eind juli bij bewustzijn is - ze lag lange tijd in coma - zal ze waarschijnlijk de rest van haar leven afhankelijk zijn van intensieve zorg. Dat stelde de officier van justitie tijdens de eerste niet inhoudelijke zitting in de zaak tegen het Vlaardingse pleegstel.

Ook kan het meisje niet praten, lopen of zelfstandig zitten. Ze heeft zwaar hersenletsel opgelopen en ligt op dit moment in een revalidatiekliniek.

Nieuws
  • de Telegraaf, AD
  • NL Beeld / Regiofotografie