Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Turkse coup veroorzaakt veel gedoe in Nederland (VIDEO)

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: de Turkse coup is ook in Nederland voelbaar. 

't Was een bewogen eind van de week. De aanslag in Nice, gevolgd door de bloedige, mislukte coup in Turkije. Het effect van de afgeketste staatsgreep is ook in Nederland voelbaar. Niet zo heel gek: er wonen volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) ruim 300.000 Turken in Nederland. Vrijdag verzamelden zich al talloze Turken voor onder meer de Turkse consulaten in Rotterdam en Deventer. Ook in Amsterdam gingen Turkse Nederlanders de straat op. Zaterdagmiddag maakten zij een mars door het centrum van Rotterdam. Er werd flink getoeterd.

Lees en zie ook: weer een bloedbad in Turkije: Istanbul in het hart getroffen (VIDEO + KAART)

In scène

Tot zover niet veel aan de hand. Maar nu is de sfeer binnen de Turkse gemeenschap in ons land drastisch omgeslagen. Zo zijn er vernielingen aangericht bij culturele centra in Zaanstad en Rotterdam. De stichtingen die in deze panden gevestigd zijn, worden gerund door aanhangers van islamgeleerde Fethullah Gülen (75), een politieke vluchteling die momenteel als balling in de Verenigde Staten verblijft. Hij wordt ervan verdacht het brein achter de mislukte coupe  - waarbij zeker 290 doden vielen - te zijn. Gülen stelt dat Erdogan de coup zelf in scène heeft gezet. 

Kritisch

Het blijft niet bij ingegooide ruiten. Op social media worden Nederlandse aanhangers van Gülen bedreigd. Ook gaan er zwarte lijsten rond, waarop Turkse ondernemers staan die kritisch zijn op de Turkse president Erdogan. Ook zijn journalisten bedreigd.

Kortom: het is een gezellige boel in Istan... Holland.