Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politie Rotterdam in opspraak: bangalijstjes van agentes, overmatig drankgebruik en meer

Er is heel wat mis binnen de politie Rotterdam, aldus het NRC op basis van een onafhankelijk onderzoek naar de politie door onderzoeksbureau Governance & Integrity.

Politie

Wederom is de politie in de havenstad in opspraak geraakt. Dit keer gaat het om het team Rotterdam-Centrum, een groep van zo'n 230 politiemensen. Het NRC schrijft dat er al lange tijd klachten zijn en dat een recent 'onafhankelijk onderzoek' een aantal problemen heeft bevestigd. Sterker, er wordt gesproken over 'schokkende conclusies'.

Het onderzoek werd ingesteld op aandringen van de Nederlandse Politiebond. De politietop schakelde vervolgens een onderzoeksbureau in voor een zogenaamde 'teamscan'. Medewerkers konden de resultaten onder begeleiding inzien, aldus het NRC, maar het rapport is niet openbaar gemaakt. Wel heeft de krant zes medewerkers gesproken over de vermeende problemen op de werkvloer.

Seksisme, racisme, buitensporig geweldsgebruik

Zo spreekt een agent van Surinaamse afkomst over grappen over bananen, vertelt een agent over oude, mannelijke collega's die zich seksistisch zouden uitlaten ten opzichte van jonge, vrouwelijke collega's. Die laatste groep zou beoordeeld worden op het uiterlijk en 'seksuele mogelijkheden'. De agent heeft het zelfs over 'een soort bangalijstjes', bekend van de studentenverenigingen in Amsterdam en Groningen.

Verder spreken de klokkenluiders over overmatig drankgebruik tijdens 'bindingsdagen', dagen waarop politieteams activiteiten doen om elkaar beter te leren kennen. Tijdens de bindingsdagen zouden agenten stiekem sterke drank meenemen en overmatig alcohol gebruiken.

Ook zouden agenten te snel naar de wapenstok grijpen tijdens conflicten in het uitgaansleven. Daardoor zouden er regelmatig aangiftes binnenkomen van kapotgeslagen mobiele telefoons en dergelijke.

Een woordvoerder noemt de situatie 'onaanvaardbaar' en meldt dat er een plan klaarligt om het werkklimaat weer veilig te maken.

Eerdere incidenten Rotterdam

Al eerder kwamen Rotterdamse agenten onder vuur te liggen. In 2021 ging het om appgroep waarin racistische dingen werden gezegd. Zij werden niet vervolgd. In 2023 ging het eveneens om een WhatsApp-groep, toen met agenten die discriminerende en vrouwonvriendelijke berichten hadden gestuurd. Na het laatste incident kregen drie agenten een schriftelijke waarschuwing, viel er één ontslag en kregen vier andere agenten andere straffen opgelegd, zoals een voorwaardelijk ontslag met proeftijd.

Nieuws
  • NRC, NOS
  • Robertvt - stock.adobe.com