Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hollandse Hits: Rachel gelooft in André

Wat is het verhaal achter de grootste Nederlandstalige hits aller tijden? Tien weken lang duikt Panorama in de were...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Wat is het verhaal achter de grootste Nederlandstalige hits aller tijden? Tien weken lang duikt Panorama in de wereld van de bekendste liedjes die ons land heeft voortgebracht. In deel 1: Zij gelooft in mij van André Hazes. Enne, stuur ook vooral jouw persoonlijke top 10 in.

Na de dood van André in 2004 komt Zij gelooft in mij de Top 40 binnengestormd op nummer 1, een plek die het vóór zijn dood bij lange na niet gehaald heeft. Sindsdien wordt het door de ene na de andere artiest gecoverd en is er zelfs een musical naar vernoemd: Hij gelooft in mij.

Cover

Oorspronkelijk is het echter helemaal geen nummer van Hazes. Het is een cover van She Believes in Me van de Amerikaanse singer­-songwriter Steve Gibb uit 1978, al is het vooral bekend geworden door de Amerikaanse countryzanger Kenny Rogers. In 1980 neemt André de Nederlandstalige versie op, die hij voor zijn tweede vrouw schrijft, Ellen Wolf. Hij zet het op zijn tweede album: Gewoon André. Op dat moment heeft de Amsterdamse volkszanger al succes geboekt met Eenzame Kerst en De Vlieger, maar zijn doorbraak bij het grote publiek moet nog komen.

Die komt er ook, in 1981. Alleen niet met Zij gelooft in mij, maar met een van al die andere grote hits van hem: Een beetje verliefd. André heeft zijn vrouw Ellen allang ingeruild voor Rachel, die bijna twintig jaar jonger is dan hij. Ze zijn op dat moment zo’n acht jaar getrouwd, maar van een leien dakje gaat het allerminst. Niet voor niets heet een film over Hazes Zij gelooft in mij. De tekst staat symbool voor het leven dat Hazes in de documentaire laat zien: hij bibbert van angst vlak voor een optreden, hij zuipt zich lam, maar is bovenal een waardeloze echtgenoot.

Iemand die na een optreden blijft hangen in de kroeg, zoals hijzelf zingt, maar ook iemand met een vrouw die zijn gedrag aanvaardt en hem vergeeft: Want zij gelooft in mij 

Zij ziet toekomst in ons allebei 

Ze vraagt nooit: maak je voor mij eens vrij 

Want ze weet: dit gaat voorbij

In het nummer beseft André dat hij geen goede man is voor zijn vrouw. Hij schiet tekort en wil daar verandering in brengen, maar wil ook carrière maken. Het is zijn droom om bekend te worden – inmiddels is hij dat al – en hij wil zó goed presteren dat Rachel eindelijk trots op hem kan zijn.

Uw favoriete Hollandse hits

Ter ere van deze serie over Hollandse hits komt Panorama eind dit jaar met de Top 100 van beste Nederlandstalige hits, samengesteld door de lezers. Ons verzoek: maak uw persoonlijke top 10 en stuur die, al dan niet met een toelichting naar hollandsehits@panorama.nl onder vermelding van Hollandse hits. Let op: de liedjes moeten wel Nederlandstalig (of in dialect) zijn. Het mogen er ook minder dan tien zijn. Onder de inzenders verloten we wat mooie prijzen.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal over Zij gelooft in mij? Je vindt het verhaal van onze verslaggever Marco van Nugteren in editie 36 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het magazine ook via onze website bestellen of op Blendle lezen.