Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

UEFA: ''Finale Champions League buiten Europa? Gaan we doen!''

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: UEFA doet weer eens mal.

Doorgaans hebben we over de UEFA - de Europese voetbalbond - wat minder te klagen dan over FIFA. Doorgaans. Want wat zit de totaal onbekende UEFA-baas Aleksander Čeferin (zie foto) nou in een interview met Associated Press te kletsen? De 49-jarige Sloveen stelt dat een Champions League-finale best eens buiten Europa gespeeld kan worden. 

Lees en zie ook: voetbal (op een recht veld) is voor mietjes! (VIDEO)

Drie problemen

Hij zegt: "Van Portugal naar Azerbeidzjan gaan is bijvoorbeeld bijna hetzelfde of hetzelfde als naar New York afreizen. Voor de fans is het geen probleem, maar we zullen zien. Het blijft wel een Europese competitie, dus we moeten er natuurlijk goed over nadenken." Drie problemen met deze redenering.

1: van Portugal naar Azerbeidzjan afreizen zou zeker voor kunnen komen in onbelangrijke voorrondes of poulewedstrijden van de CL of EL (Europa League). Finales? Die zijn tot op den heden nog nooit in een land als Azerbeidzjan georganiseerd. En dat heeft zo zijn logische redenen. Dus nee, Aleksander, afreizen naar Azerbeidzjan is niet (bijna) hetzelfde. Rare vergelijking.

2: voor de fans is het geen probleem? Dat is nogal een uitspraak. Zeker als je bedenkt dat hij later in het interview aangeeft een finale buiten het continent nog goed te moeten onderzoeken. Praat dan ook met de fans, Aleksander, want zij betalen zich over het algemeen al helemaal scheel in Europa. 

3: noem ons romantici, maar is een finale in een Europese wereldstad dan niets meer waard? 's Middags de Mona Lisa bekijken, over Piazza di Spagna flaneren of een biertje of zeven drinken in één van die vele schitterende Londense pubs en daarna naar het voetbal? Gaan we straks, pak 'm beet, FC Barcelona écht in actie zien komen tegen Chelsea in een land waar 86% - dit is absoluut een statistisch feit - nog nooit van voetbal gehoord heeft? In joekels van stadions waar 'kiss cams' en cheerleaders ronduit het belangrijkste entertainment zijn? Het blijft, zoals je zegt, een Europese competitie.

Soms

Aangezien we straks een nu al zeer bloedig WK in Qatar gaan krijgen, houden wij ons hart vast. Voetbal verandert, dat weten we al jaren. Kun je ook niet zoveel tegen ondernemen. Maar soms, soms mag die verandering wel iets langzamer gaan. Ietsjes maar.

En daar laten we het voor vandaag bij.