Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Motorclubs worden groot in het hoge noorden

Harlingen, Schalsum, Farmsum, Bolsward, Haren, Klazienaveen, Hoogeveen, Finsterwolde, Oude Pekela. Het zijn allemaal sti...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Harlingen, Schalsum, Farmsum, Bolsward, Haren, Klazienaveen, Hoogeveen, Finsterwolde, Oude Pekela. Het zijn allemaal stipjes op de landkaart in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Toch zijn het ook allemaal plaatsen waar de afgelopen jaren afdelingen van MC's zijn opgericht. Ofwel motorclubs waar de politie belangstelling voor heeft. Er zijn op dit moment acht clubs actief in het hoge noorden met een totaal van vierentwintig chapters. Driekwart van de leden is op de een of andere manier crimineel actief, zo stelt het Dagblad van het Noorden op 2 januari jongstleden. In 2016 zou de politie zeventig maal in actie zijn gekomen bij een MC-gerelateerd incident in het hoge noorden.

Ontvoering

Volgens de politie moet ook de recente ontvoering van een ex-lid van No Surrender-lid bij Eelde (G) in dit licht worden gezien. De MC's lappen de regels aan hun laars en spelen voor eigen rechter, laat politiewoordvoerder Oscar Dros optekenen in de krant. Vooral als het oud-members betreft gelden vooral de wetten van de club. Dat de politie er werk van maakt blijkt uit het feit dat van de week een vijfde verdachte is opgepakt in deze ontvoeringszaak, overigens met behulp van informanten uit het circuit. Inmiddels heeft een tweede ex-lid -ook in bad standing uit de club gezet- aangifte gedaan van intimidatie en bedreiging door clubleden.

Burgemeesters

Ondanks de aandacht van de politie weten clubs als Hells Angels en Satudarah zich te handhaven en zelfs uit te breiden. "Dat is verontrustend," aldus Dros. De burgemeesters van steden als Leeuwarden en Groningen zijn inmiddels hun eigen offensief begonnen tegen de zogenoemde MC-terreur. In Groningen zijn recent twee café's gesloten. Pogingen om motorclubs domweg te verbieden zijn daarentegen gestrand in juridische procedures. Toch heeft Groningen op dit moment geen motorclub meer, en Assen ook niet.

Booming

Waarom gaan motorclubs eigenlijk naar het noorden? Omdat er ruimte is, zo stelt een bron. "Planologisch biedt het mogelijkheden." Verder is er een bruisende rosse industrie in een stad als Groningen. Dat biedt weer witwasmogelijkheden. Het noorden is booming en de MC's slaan hun slag.