Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Stunts & salto’s op straat: in de leer bij onze populairste freerunner

Slingeren aan lantaarnpalen, hoepelen door fietsenrekken en springen over daken. Dat je voor levensgevaarlijke stunts geen topatleet hoeft te zijn, bewijst TikTok-held That Fat Freerunner wel. Maar wat houdt deze jonge en riskante sport nou precies in? We stuurden onze avontuurlijkste verslaggever naar een proefles. “Ik probeer zijn soepele bewegingen te imiteren. In werkelijkheid moet dit eruitzien als een epileptische aanval.”

Freerunner

Een jongen die tegen een muur op rent en zichzelf lanceert met een achterwaartse salto. Een man in een wijde joggingbroek die op 20 meter hoogte van de ene dakrand naar de andere springt. Een gespierde jongeman in een strak hemd die als een slingeraap tussen de verdiepingen van een parkeergarage manoeuvreert. Zomaar een aantal flitsende beelden van de eerste YouTube-compilatie die je tegenkomt zodra je ‘freerun’ intikt. De beknopte definitie van die term: een sport waarbij je trapjes, muurtjes, opstapjes - eigenlijk alles wat je ook maar op straat tegenkomt – gebruikt voor atletische en vooral heel creatieve bewegingen. Lees: levensgevaarlijke sprongen.

Het tweede zoekresultaat op YouTube is dan ook beter geschikt voor mijn vooronderzoek naar deze gewaagde en relatief jonge sport: Ik Leerde Freerunning Zonder Ervaring, En Dit Gebeurde Er. In dat filmpje springt, duikt en rolt een vlogger genaamd Harm over allerlei gymzaalobjecten. Zodra Harm genoeg zelfvertrouwen bij elkaar heeft gesprongen, brengt hij zijn nieuwe skills naar de straat. Dolblij is Harm als hij van de ene richel naar de andere weet te springen zonder daarbij zijn sleutelbeen, middenrif of schenen te breken. Vandaag ga ik een soortgelijke uitdaging aan. Maar dan direct op straat, zonder het voorbereidende werk in de gymzaal. Waarom? Geen idee. Omdat ik het filmpje van Harm veel te laat zag en nu, in de trein richting Groningen, pas besef dat een opwarmsessie met zachte matten helemaal geen overbodige luxe was geweest.

Joachim is gewoon steengoed in wat hij doet.

Niet dat het winkelcentrum van Leek, onder de rook van Groningen, nu zo imponerend is. Ik arriveer op het afgesproken adres en kijk om mij heen. Ik zie een stenen muurtje van, pak ‘m beet, een halve meter hoog. Ik zie een rij boodschappenkarretjes, ingeklemd tussen wat RVS-buisjes. Ik zie een picknickbankje. Boven alles zie ik een inspiratieloos winkelcentrum. “Dit kan de locatie toch niet zijn?” vraag ik onze fotograaf Clemens. Nog voordat hij een lullige reactie kan bedenken, verschijnt voor onze neus Joachim Scheffer (20), freerunner in hart en nieren. “Dit is echt mijn hotspot,” introduceert de man die op sociale media een bescheiden heldenstatus geniet als That Fat Freerunner zichzelf. Het verhaal achter die bijnaam laat zich raden. “Zelf bedacht,” grinnikt Joachim desgevraagd. “Ja, zoals je misschien wel merkt, zie ik er niet bepaald uit als een standaard freerunner.” Een bescheiden lachje. “Maar mijn postuur is wel de reden dat ik zo populair ben. Denk ik.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

En populair is hij. Sinds het voorjaar is Joachim een regelrechte hit op internet. PowNews zocht hem op, filmde een aantal van zijn trucjes en deed daarmee zijn fanbase op Instagram en TikTok exploderen. Al timmert de markante freerunner naar eigen zeggen al jaren aan de weg. “Toen PowNews langskwam, zat ik al zo’n 100.000 volgers. Hoe dat kwam? Goede vraag. Ik doe al drie jaar aan freerunnen en post al ongeveer net zo lang filmpjes van mijn trucjes. Die vallen blijkbaar in de smaak. Op Instagram heb ik er nu 235.000, op TikTok nog eens 22.000. Mijn filmpjes zijn al meer dan 10 miljoen keer bekeken.” Voor de goede orde: er zijn genoeg betere freerunners met minder volgers. “Zoals ik zei: ik vermoed dat mijn uiterlijk wel een rolletje speelt. Als mensen mij zien, verwachten ze misschien niet meteen iemand die salto’s en acrobatische sprongen maakt.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Sport
  • Clemens Rikken