Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Pastoor in eigen kerk niet veilig voor Calabrische maffia: 'Bleek in miswijn'

Een lid van de meest beruchte Italiaanse maffia zou hebben geprobeerd een pastoor in zijn eigen heilige huis te vergiftigen.

Miswijn

De 'Ndgrangheta - letterlijk: 'het genootschap van moedige mannen' - vindt haar oorsprong in het bergachtige Calabrië. De criminele organisatie is te vergelijken met de Siciliaanse maffia, maar verschilt qua structuur wat van de Sicilianen.

Volgens de Telegraaf staat pastoor Felice Palamara in 'pizzaland' bekend als een groot criticus van de criminele organisatie. Deze volgens sommigen 'machtigste maffiabende van de wereld' nam hem dat kwalijk en wilde de beste man in het huis van God vergiftigen. Althans, zo luiden de beschuldigingen.

Wijnkenner

Echter bleek de geestelijke een echte 'miswijnkenner', want er zat een geurtje aan die Palamara verdacht vond ruiken. Hij besloot om het zekere voor het onzekere te nemen en schakelde de Carabinieri in. Deze zwaarbewapende Italiaanse 'politie' vond na het doen van onderzoek bleekmiddel in het drankje van de pastoor.

De pastoor mag God wel op zijn blote knieën bedanken dat hij zo'n goede neus heeft en overleefde de poging tot vergiftiging.

Auto in de fik

Toch zou niet de eerste keer zijn dat deze beruchte maffiabende het op de pastoor gemunt heeft. Zo zou de geestelijke al eens eerder doelwit zijn geworden. Zijn auto werd in de hens werd gestoken en ook ontving de pastoor al meerdere brieven met bedreigingen.

Volgens Palamara is het absoluut niet mogelijk dat iemand van zijn eigen kerk de pastoor wilde vergiftigen. "Ik ben hier al tien jaar en onze band is goed", liet de geestelijke weten aan de lokale Italiaanse media.

Paus Franciscus

Al jaren geleden (in 2014) ging paus Franciscus - leider van de Rooms-Katholieke kerk - de strijd aan met de 'Ndgrangheta maffia. Hij besloot destijds dat 'leden van georganiseerde misdaadgroeperingen' niet langer welkom waren in de kerk. Hiermee maakte de paus zich net als Palamara niet populair bij de maffiabende.

"Degenen die in hun leven het pad van het kwaad volgen, wat maffiosi doen, staan niet in communicatie met God. Zij worden geëxcommuniceerd", zei paus Franciscus tijdens een bezoek aan Zuid-Italië in 2014.

Het was niet de eerste keer in de geschiedenis dat een paus zich afzette tegen de maffia. Paus Johannes Paulus II deed dit al eerder in het jaar 1993 toen hij de Siciliaanse maffia openlijk veroordeelde.

Misdaad
  • De Telegraaf, NOS
  • Adobe Stock