Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Duitse justitie: RAF-terroristen schuilen mogelijk in Groningen

De Duitse justitie vermoedt dat de terroristen zich al tientallen jaren in Groningen schuilhouden.

RAF

Er ligt een dikke vette beloning klaar voor degene met de gouden tip die zal leiden tot de arrestatie van Ernst Volker Staub, Burkhard Garweg en Daniela Klette. De drie Duitsers zaten bij de Rote Armee Fraktion (RAF), een naoorlogse links-extremistische terreurgroep in de Bondsrepubliek Duitsland.

Groningen

Staub, Garweg en Klette worden verdacht van verschillende roofovervallen en een bomaanslag op een Duitse bajes. Het drietal behoorde tot de derde generatie RAF-terroristen en was vooral in de jaren 90 actief. Op een gegeven moment verdwenen de Duitsers van de rader en volgens de Duitse justitie leiden ze nu mogelijk een leven in Groningen.

"We hebben reden om aan te nemen dat ze vaak in Nederland zijn geweest of misschien nu ook in jullie land verblijven", aldus de Duitse persofficier van justitie tegen RTV Noord. Het drietal zou zelfs gesignaleerd zijn in Groningen, en ook een Gronings politieonderzoek zou wijzen op een mogelijk verblijf in de noordelijke Nederlandse provincie. Met het tipgeld van 150.000 - dat was eerst 80.000 - hopen de oosterburen dat er een kroongetuige naar voren stapt.

RAF

De RAF stond ook wel bekend als de Baader-Meinhofgroep, vernoemd naar de twee kopstukken Andreas Baader en Ulrike Meinhof. De groep was extreemlinks, anti-kapitalistisch, anti-imperialistisch en opereerde als een soort stadsguerrilla. Daarbij schuwden de leden geen geweld; de RAF maakte tientallen slachtoffers en pleegde meerdere moordaanslagen.

Daarnaast maakte de RAF zich onder meer schuldig aan een vliegtuigkaping, de bezetting van een Duitse ambassade en tal van bomaanslagen waarbij meerdere slachtoffers vielen. De boel werd gefinancierd via (bank)overvallen. Op 20 april 1998 hief de RAF zichzelf op via een verklaring van acht pagina's. Uit die verklaring: "Vandaag beëindigen wij dit project. De stadsguerrilla in de vorm van de RAF is nu geschiedenis."

Veel RAF-leden zijn opgepakt en veroordeeld tijdens - en ook na - de periode waarin de terroristische groep actief was. Er zijn meerdere levenslange straffen uitgedeeld. Niet elke opgeëiste RAF-aanslag is echter opgelost. Het feit dat Ernst Volker Staub, Burkhard Garweg en Daniela Klette nog vrij rondlopen is daar een voorbeeld van.

Misdaad
  • RTV Noord
  • Bundeskriminalamt