Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Cold case van de week: Maarten Geurts

De meeste moordonderzoeken in Nederland worden opgelost. Helaas lukt dat niet altijd. Nabestaanden blijven met vragen ac...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De meeste moordonderzoeken in Nederland worden opgelost. Helaas lukt dat niet altijd. Nabestaanden blijven met vragen achter wie hun geliefde vermoord heeft en waarom? In deze rubriek besteden we wekelijks aandacht aan een dergelijke cold case. Vandaag: Maarten Geurts

Maarten Geurts is de enige West-Brabander op de Nederlandse coldcase-kalender, zoals die in januari verspreid is. Maarten Geurts is nog altijd vermist. Op vrijdag 1 juni 1990 wordt door de moeder van destijds 26-jarige Breda-inwoner aangifte gedaan van vermissing van haar zoon. De vermiste is destijds een bekende in het criminele circuit in- en rond Breda. Een van zijn vrienden is Risto P., die later door justitie zal worden verbonden aan de beruchte Juliët-bende.

Een jaar voor zijn verdwijning wordt Maarten op klaarlichte dag ontvoerd door een autohandelaar. Buurtbewoners die het gezien hebben, schakelen de politie in, die de achtervolging inzet en Maarten weet te bevrijden, zo is hier terug te lezen.

Hij zou op maandag 28 mei 1990 een afspraak hebben met een tot op heden onbekend gebleven persoon op het station in Eindhoven.

Daarna zou Maarten met twee vrienden vanuit Eindhoven naar Breda zijn gereden en afgezet bij het station in Breda. Vanaf dat moment is hij vermist. In zijn Bredase flat lagen al zijn administratieve documenten en kleding nog alsof hij ieder moment kon terugkomen.

Sinds de datum van zijn vermissing is er nooit meer een levensteken van hem vernomen. Met andere woorden: dus ook zijn lichaam of zijn stoffelijk overschot is nooit gevonden. Wat nog altijd de mogelijkheid open houdt dat hij een nieuw leven is begonnen in een veraf gelegen buitenland. Maar gezien Maarten's criminele contacten heeft die theorie weinig aanhangers. Een andere theorie is dat Maarten als politie-informant aan de slag was gegaan, omdat hij de harde kant van de onderwereld niet aan kon. Waar de onderwereld een stokje voor heeft gestoken.

Naar aanleiding van de aangifte door zijn moeder wordt door de politie Breda in 1990 tot tweemaal een onderzoek opgestart. Maar er is tot op de dag van vandaag onduidelijk wat er met Maarten is gebeurd. Tips om helderheid te brengen zijn dan ook nog steeds meer dan welkom.

 Nog geen genoeg? Bezoek hier de coldcase-kalender van de politie.

Lees hier een eerdere aflevering in deze nieuwe serie.