Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beruchte cold case nadert ontknoping: verdween Duncan in de gehaktmolen?

Bijna 35 jaar geleden verdween de 31-jarige Duncan Zwakke uit Zutphen spoorloos. Hij werd in oktober 1989 voor het laatst gezien in een café in die stad en zou vermoord zijn in de kelder van een pand iets verderop. Zijn lichaam is nooit gevonden. In april van dit jaar hield de politie twee broers van 60 en 62 aan op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van Duncan. Wordt de mysterieuze cold case eindelijk opgelost?

Duncan Zwakke

Op 17 oktober 1989 raakt Duncan Zwakke op raadselachtige wijze vermist. De recherche tast in het duister over de verdwijning van de op 14 december 1957 in Suriname geboren Duncan en roept via regionale en landelijke media de hulp in van het publiek. Nadat de politie een opsporingsbericht op tv plaatst, komen er veertig tips binnen. Op het moment van zijn verdwijning zitten Duncan en zijn toenmalige vriendin midden in een verhuizing van Zutphen naar het nabijgelegen Warnsveld. Tijdens die verhuizing wordt Duncan geholpen door zijn vriend Evert-Jan van T., tegenwoordig vastgoedondernemer en eigenaar van de Zutphense horecazaak De Boule (voorheen discotheek Le Boulevard).

Duncan bleek op de bewuste dinsdagmiddag 17 oktober café De Spaan aan de Nieuwstad in Zutphen te hebben bezocht, waarna Van T. hem vlak voor zijn verdwijning zou hebben zien instappen in een auto bij ‘duistere types’. Daarvan zijn meerdere mensen getuige. Voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van de zaak wordt een beloning van 15.000 euro uitgeloofd. Deze beloning is tot op heden nog niet uitgekeerd.

Onderzoek strandt

Duncan zou een persoon zijn met twee gezichten. Zijn collega’s omschrijven hem als een vrij rustige, introverte man. Hij werkt als technicus bij pacemakerfabrikant Vitatron in Dieren, maar ’s nachts leidt hij naar verluidt een dubbelleven als drugsdealer. Hij was volgens de politie actief in het criminele milieu en verkocht soft- en harddrugs.

In een onlangs verschenen podcast van het AD bevestigt de voormalige vriendin van Duncan dat haar ex een dubbelleven leidde. Hij zou geregeld langer van huis zijn gebleven. De rustige pacemakertechneut bleek een grote speler in de regionale drugshandel, vertelde de politie haar. Om die reden gaat de recherche er al snel van uit dat de vermissing van Duncan te maken heeft met zijn activiteiten als drugsdealer. De politie vermoedt dat hij om het leven is gebracht en dat zijn lichaam ergens op een onbekende plek is verstopt.

Verdachte Evert-Jan van T. in stapcafé/discotheek Le Boulevard in Zutphen.

Op 30 november 1989 worden de 26-jarige G.J. van T. en de 27-jarige Evert-Jan van T. uit Zutphen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning en dood van Duncan Zwakke. De broers zijn goede bekenden van de politie en waren al eerder aangehouden voor misdrijfzaken. Direct na hun arrestatie doet de recherche huiszoekingen in vijf woningen en een café in Zutphen. In de huizen van de verdachten worden onder meer vuurwapens gevonden. Begin december 1989 komt G.J. van T. op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs. Evert-Jan van T. blijft wel vastzitten. Over de inhoud van de afgelegde verklaringen wil de politie in het belang van het onderzoek geen mededelingen doen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Op 9 januari 1990 arresteert de politie een derde verdachte, de 23-jarige C.J.R. uit Zutphen. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan moord of doodslag op Duncan. Toch worden de drie verdachten uiteindelijk allemaal vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, waardoor het onderzoek strandt.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, NL Beeld e.a.