Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

In 1991 gevonden schedel blijkt van 34 jaar vermiste Angelique Hendrix: politie start onderzoek

De schedel werd destijds gevonden in België, net over de Nederlandse grens. Het OM looft nu een behoorlijke beloning uit voor de tip die de zaak oplost.

Angelique Hendrix

Angelique was slechts 18 jaar oud toen zij op 13 juli 1990 op de fiets stapte met haar broertje in het Limburgse Stein. Na een tijdje zei ze tegen hem dat hij terug moest gaan en fietste ze alleen verder. Sindsdien ontbrak ieder spoor van Hendrix. Nu, meer dan 30 jaar later, wordt duidelijk dat Angelique al jaren niet meer in leven is.

Een schedel die in 1991 werd gevonden in het Belgische Maasmechelen, net over de grens van Nederland, blijkt van de vermiste Angelique te zijn. Dat schrijft de politie vandaag.

Destijds werd er door onze zuiderburen nog geen systematisch DNA-onderzoek uitgevoerd, maar daar kwam in 2012 verandering in. De politie schrijft dat de schedel in 2012 al werd bemonsterd en het DNA vervolgens werd toegevoegd aan de Belgische DNA-bank.

Toch is er nu pas, in 2024, een match met de 34 jaar vermiste Angelique. Dat heeft te maken met een wetswijziging die in maart werd doorgevoerd in België. Dankzij deze wetswijzing is het nu mogelijk dat België DNA-profielen deelt met de I-Familia databank van de internationale organisatie INTERPOL.

Familie van Angelique

Familie van de vermiste Hendrix leverde al eerder op vrijwillige basis DNA in bij de I-Familia databank. Hierdoor kon er onderzoek worden gedaan naar een mogelijke match.

"Aanvullend onderzoek in zowel Nederland als België heeft uitgewezen dat het 100% zeker is dat het om Angelique gaat", schrijft de politie op haar website.

Het is de eerste keer dat de I-Familia databank zorgt voor een doorbraak in een Nederlandse vermissingszaak.

30.000 euro

Of Angelique door een misdrijf om het leven is gekomen, is nog altijd onduidelijk. De politie start opnieuw een onderzoek en het OM looft daarbij een geldbedrag uit van 30.000 euro voor 'de tip of informatie die deze zaak oplost.'

Ook een coldcase uit 1996 wordt meegenomen in het onderzoek. Een vriendin van Angelique, Mirjam Verboort, verdween dat jaar van de aardbodem. Na zo'n twee jaar werden haar stoffelijke resten teruggevonden in het Limburgse Stein.

De politie deed destijds al onderzoek naar een verband tussen de twee zaken, maar of ze iets met elkaar te maken hebben, is nog steeds onduidelijk.

Misdaad
  • Politie.nl, NOS
  • Politie.nl
  • Politie.nl