Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

35 jonge vrouwen gedood bij brand in tieneropvang Guatemala

Een drama van ongekende proporties. Dat is wat zich woensdag heeft afgespeeld in- en rondom een huisvesting voor jonge...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Een drama van ongekende proporties. Dat is wat zich woensdag heeft afgespeeld in- en rondom een huisvesting voor jonge vrouwen in Guatemala. Beelden van rouwende en hevig huilende familieleden komen inmiddels in grote getale deze kant op. De president van Guatemala heeft inmiddels aangekondigd dat hij een grote herstructurering van 's lands opvang voor jonge van huis weggelopen vrouwen wil opzetten. Er moet iets gebeuren. Dit mag niet. De brand die gisteren het leven kostte aan 35 jonge vrouwen vond plaats in een overbevolkte tehuis van de overheid.

In het weeshuis wonen ongeveer 800 kinderen en pubers. Velen daarvan zijn slachtoffer van huiselijk- of seksueel geweld. Onder hen bevinden zich ook veel jeugddelinquenten. Maar daar waar zij op de vlucht waren voor misstanden belandden velen van de regen in de drup. Want ook in de opvang is niet alles pluis, zo staat inmiddels vast.

De oorzaak van de brand is veelzeggend: enkele jonge vrouwen staken matrassen in de fik om hiermee te protesteren tegen het misbruik in het huis, vernoemd naar de hemelvaart van Maria. De brand sloeg door de gangen van het complex en raakte daarbij kamers waar jonge meiden opgesloten zaten. Die konden dus geen kant uit. Zij zijn levend verbrand.

Inmiddels zijn er overal in Guatemala herdenkingsdiensten bezig voor de slachtoffers van de brand. Een fotograaf van AFP-persbureau is aanwezig geweest bij de bijeenkomst voor slachtoffer Madelyn Patricia Hernandez Hernandez. Haar familie is vanzelfsprekend in diepe rouw gehuld.

De politie in Guatemala heeft nu aangekondigd een onderzoek te starten naar het misbruik in het weeshuis.

Lees hier een eerder verhaal op deze site over misstanden in Guatemala. Hier.