doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Spaanse politie neemt enorm wapenarsenaal in beslag

De wapenarsenalen zoals die de afgelopen jaren in Nederland zijn opgedoken steken er bleek bij af. De Spaanse politie li...
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De wapenarsenalen zoals die de afgelopen jaren in Nederland zijn opgedoken steken er bleek bij af. De Spaanse politie liet vorige week foto's zien van een inval bij een aantal illegale wapendepots die zich allen in Noord-Spanje hebben bevonden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Van hieruit verkocht een groep van vijf zware criminelen wapens aan andere organisaties in heel Europa, waaronder ook terroristen. De weg naar deze depots kwam op gang door een Europol-onderzoek dat is ingezet na een terreuraanslag in een Joods museum in Brussel, drie jaar geleden, waarbij destijds vier personen om het leven kwamen.

De Spanjaarden maakten afgelopen januari al bekend dat ze een mega-vondst hadden gedaan, verdeeld over de steden Madrid, Valencia, Girona en Bilbao. Maar het heeft tot vorige week geduurd voordat ze ook beeld prijsgaven. 

De vondst bevat 9000 CETME-machinepistolen, 1000 gemerkte machinepistolen, 400 Houwitzer-artillerie-onderdelen, luchtafweergeschut, handgranaten, pistolen en revolvers van diverse merken en formaten.

Op de verspreide foto's zien we een hangar met daarin voornamelijk machinepistolen zoals ze door de Spaanse politie in beslag zijn genomen. De groepering die hiervoor verantwoordelijk zou zijn kocht op grote schaal illegaal wapens in, knapte die op, en verkocht die door. Onderdeel van de vondst vormde een werkplaats in Bilbao, waar de vijf mannen onklaar gemaakte wapens omkatten en opknapten.

De wapens werden voornamelijk in Spanje, Frankrijk en België verkocht, zo heeft Europol laten weten.

Het blijft voor altijd gissen hoeveel aanslagen en liquidaties hiermee voorkomen zijn, en hoeveel er voorheen daadwerkelijk door tussenkomst van deze wapenmakelaars zijn gepleegd.

De dader van de aanslag in Brussel in 2014 - Mehdi Nemmouche - is datzelfde jaar opgepakt in Zuid Frankrijk. Hij pleegde de aanslag met een Kalashnikov.

Meer beeld.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws