Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hollandse helden: Carel Godin de Beaufort

Iedereen kent natuurlijk Max Verstappen als de eerste Nederlandse winnaar van een grand prix en zijn vader Jos als eerst...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Iedereen kent natuurlijk Max Verstappen als de eerste Nederlandse winnaar van een grand prix en zijn vader Jos als eerste Nedelander op het podium, maar wie was eigenlijk de eerste Nederlander die in de punten rijdt? Daarom vandaag in Hollandse helden: Carel Godin de Beaufort.

Carel de eerste

Het is een mond vol, jonkheer Carel Pieter Antoni Jan Hubertus Godin de Beaufort, maar voor intimi is het gewoon Careltje. Al slaat dat '-tje' natuurlijk nergens op voor een kerel van bijna twee meter lang en dik boven de 110 kilo. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te zien dat Carel eigenlijk veel te groot is om plaats te nemen in een F1-auto - kijk eens hoe ver hij boven zijn Porsche met nummer 15 uitsteekt - maar Carel is eigenwijs. Beetje passen, beetje meten en voor de rest gewoon proppen. Een klein probleem: bij de pedalen is nauwelijks ruimte voor zijn grote voeten. Daarom heeft zijn moeder speciale sokken voor hem gebreid die hij zelf voorziet van brandwerende tape. Anders brandt hij zijn voeten uiteraard aan de gloeiendhete remschijven.

Lees ook: 'Hollandse helden: Jos Verstappen'

Ondanks alle fysieke ongemakken trapt Carel zijn bolide behoorlijk op zijn staart. Wat heet: hij is de eerste Nederlandse coureur ooit in de Formule 1 die in de punten rijdt, voor het eerst in 1962 tijdens de Grand Prix van Nederland (6de). Daar komen in zijn carrière nog drie punten bij, maar lang kan hij er niet van genieten. In 1964, op de Duitse Nürburgring, verliest hij de macht over het stuur en verongelukt in de berm..

Carel reed in totaal 30 Grand Prix's.