Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: inbreken bij je broer

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak uit de oude doos.

Politierechter

Said (24) was in de woning van zijn broer die avond, dat ontkent hij niet. De schoonmoeder van zijn broer Younis schrok zich rot toen ze hem rond middernacht op de trap zag staan. Hij had donkere kleding aan en een capuchon op en hij rende als een speer naar buiten, maar de vrouw kende Said veel te goed om hem niet te herkennen. Geen twijfel mogelijk, het was het broertje van haar schoonzoon Younis. En zijn bedoelingen waren ook al snel duidelijk.

Toen de vrouw van de ergste schrik was bekomen, nam ze de woning eens goed in zich op. Op de salontafel lag een breekijzer en de bovenverdieping zag eruit alsof er net een orkaan had gewoed. Alles lag overhoop. Het zolderraampje was opengebroken. De vondst van een kapotte Nokia, beneden bij de regenpijp, bevestigde haar vermoeden: Said had ingebroken bij zijn eigen broer en schoonzus.

Maar volgens Said zit het anders. Younis zou hem gevraagd hebben om tijdens zijn vakantie een oogje in het zeil te houden. Zonder te weten dat zijn eigen vrouw toevallig precies hetzelfde had gevraagd aan haar moeder.

“Waarom zou ik daar inbreken? Ik heb gewoon de sleutels van dat huis, toch? Ik ben gewoon door de voordeur gekomen, toch?” zegt Said met de nodige irritatie in zijn stem. Hij vindt de hele aangifte de grootst mogelijke onzin. Hij heeft niet ingebroken bij zijn broer. Hoe iemand dat zelfs maar durft te denken is hem een raadsel. 

@backlink(160985)

Inboedelverzekering

Niemand heeft ingebroken bij zijn broer. Het hele verhaal is door zijn schoonzus en haar moeder uit hun duim gezogen om de verzekering op te lichten. Zelfs broer Younis, die dus zelf ook het slachtoffer zou zijn, bevestigt dat scenario. Al beweert zijn vrouw dan weer dat ze helemaal geen inboedelverzekering hebben en er dus helemaal niets op te lichten valt.

De verklaring van Younis ondersteunt voor honderd procent die van zijn broertje Said – hij zou hem inderdaad de huissleutels hebben gegeven – en staat dus totaal haaks op die van zijn eigen vrouw. Dat er bij de inbraak 500 euro, twee horloges, een iPhone en een fotocamera zouden zijn buitgemaakt, zoals zijn vrouw volhoudt, ontkent hij dus ook.

Het is een doolhof waar de rechter niet een-twee-drie uitkomt. Een belangrijk aanknopingspunt is de gevonden telefoon, die tijdens het beklimmen van de regenpijp van grote hoogte op de grond lijkt te zijn gekletterd, maar is die telefoon van Said? De informatie op de sim-kaart wijst daar sterk op, maar met honderd procent zekerheid valt het niet te zeggen. En Said ontkent uiteraard. Hij heeft nooit een Nokia gehad, beweert hij. En drie keer raden: zijn broer bevestigt dat.

De rechter trekt zich kort uit de rechtszaal terug om zich rustig te beraden, maar ook als ze terugkomt, is ze er nog niet uit. Geheel tegen de gewoonte van de politierechter in doet ze een week later pas uitspraak.

Voor de diefstal van de waardevolle spullen ontbreekt elk bewijs, maar voor de inbraak niet. Dat Said een sleutel had, daar gelooft de rechter niets van. Voor de inbraak bij zijn eigen broer krijgt hij een werkstraf van 160 uur, de helft voorwaardelijk. 

@backlink(160913)

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Bestellen kan hier.